Zdravje
42570 ogledov

Sprememba glede cepljenja z AstraZeneco

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Omogočeno predčasno cepljenje z AstraZeneco, potrebno je oddati prošnjo

Cepljeni s prvim odmerkom AstraZenece, se bodo z drugim odmerkom cepiva AstraZenece cepili prek kot po 12-ih tednih, je danes potrdil minister za zdravje, Janez Poklukar.
Strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi Bojana Beovič, sicer svetuje, da se cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece zaradi boljše učinkovitosti, izvede 12 tednov po prvem odmerku, a kot pravi Poklukar, bo cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece vseeno omogočeno predčasno.  

Vsak, ki bi želel predčasno cepljenjem z drugim odmerkom AstraZenece, bo moral sam poklicati v Zdravstveni dom, tistim, ki pa se bodo cepili po 12-ih tednih, bo vabilo poslal ZD. 

Posvetovalna skupina za cepljenje je predlagala nov program cepljenja in sicer bi po novem prebolevnike cepili čim prej po preboleli bolezni, najkasneje pa po šestih mesecih. 

Za prehod meje še vedno potreben plačljiv PCR test

Z izjemo Madžarske namreč nobena od sosednjih držav še ne priznava statusa cepljenega po prvem odmerku AstraZenece, kot to priznava Slovenija in je za prehod meje potreben PCR test. Ministrstvo za zdravje se sicer o tem še pogovarja s Hrvaško, testiranje mlajših od 15 let ter priznavanje statusa cepljenega tri tedne po prvem odmerku AstraZenece pa sta še vedno odprti vprašanji, je povedal Poklukar. 

Komentarjev 8
  • Gandi123 21:22 20.maj 2021.

    Omogočeno predčasno cepljenje z AstraZeneco, potrebno je oddati prošnjo. Oddaš prošnjo za samomor!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:49 18.maj 2021.

    Dušan21 ljubi meseca. Torej si gej.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:45 18.maj 2021.

    Buksel s Trstenjakove si ti.