277 ogledov

Ste za mafijske posle?

Član mafije s privilegiji Žurnal24 main
Bi radi postali član mafije? Govorimo o tisti "romantični", italijanski. Ni preprosto. Najprej pa morate spoznati njen ustroj.

Mafija ima več imen, najbolj znana je Cosa Nostra (sicilijanska mafija), nič manj zloglasne pa niso Camorra (neapeljska mafija), 'Ndrangheta (kalabrijska mafija) in Sacra Corona Unita (apulijska mafija). Po svetu obstajajo seveda še mnoge druge. Mimogrede, je že kdo slišal za slovensko?

Mafija je organizacija z zgodovino, zato ima tudi trdno postavljeno hierarhijo. Tako kot vsako podjetje, katerega poglavitni namen je zaslužek. Pojdimo po vrsti: če vas izberejo za člana organizacije, morate skozi ceremonijo iniciacije, v kateri se zaprisežete ''dolžnosti molčanja'' oziroma omerti. To pomeni, da mafijo postavite na prvo mesto pred vse drugo, vključno z bogom in družino. Poleg tega se zaobljubite, da ne boste nikogar ovadili, če se kdaj znajdete na hladnem. Po svečanem ritualu ste dobrodošli v novi "družini" in uradno postanete del organizacije. Od tega trenutka dalje je vaše življenje drugačno, imate določene obveznosti, pa tudi nekatere ugodnosti. Če vas kdo neupravičeno razjezi, se lahko po pomoč in zaščito obrnete na svojega nadrejenega. V zameno boste seveda odšteli nekaj fičnikov od prigaranega zaslužka.

Še pred časom ste morali biti za vstop v mafijo stoodstotno italijanskega porekla, dokler ni legendarni boter John Gotti spremenil tega pravila, zato da je lahko sina, ki ga je imel z rusko Judinjo, vpeljal v skrivnosti posla. Zdaj pa poglejmo mafijsko piramido:

Vasica na Siciliji ... Poznate? Pssst. © iStockphoto

 
Pomagači
Pri nas bi temu morda rekli izredni ali pa, malce težje, dopisni člani. Gre za skorumpirane politike, policiste, podjetnike, bankirje, preprodajalce drog, odvetnike …, ki sodelujejo z mafijo v nelegalnih poslih, sami pa ne morejo postati redni člani, ker njihov oče ni Italijan. Poleg tega so tukaj še cugini, italijanski zelenci, ki imajo v mafijskih operacijah le manjšo vlogo.

Vojaki
Vojaki so najnižje rangirani pripadniki mafije, ki opravijo večino umazanega dela. Začnejo s kurirskimi deli, raznašanjem pošiljk, pobiranjem denarja ... nato nadaljujejo z zastraševanjem in umori članov in nečlanov ter se večino časa trudijo, da bi z dejanji izkazali svojo lojalnost družini. Vzdržujejo disciplino in si poskušajo ustvariti ime. Časi to zahtevajo.

Kapo
Kapo je nekakšen kapetan ali poročnik, ki načeluje četi vojakov in je neposredno odgovoren šefu ali podšefu, ki mu nalaga dolžnosti. Njegov položaj je precej bolj pomemben od položaja navadnega vojaka.

Svetovalec ali consigliere
Consigliere je šefov svetovalec in uradno ni del hierarhije, čeprav igra v družini eno od najpomembnejših vlog. Je tesen prijatelj in zaupnik družinskega šefa. Je nekakšen dvorjan, od katerega se pričakuje, da bo monarhu posredoval neizkrivljene informacije in mnenje o tem, kaj je najboljše za družino. Pri pomembnih odločitvah naj ne bi upošteval sorodstvenih povezav, maščevanja ali čustvenih ozadij. Ni pomembno, ali je v neposrednem sorodstvu s šefom, saj se izbira izključno na osnovi sposobnosti in izobrazbe. Na splošno imata le šef in njegov pomočnik več vpliva na družino kot consigliere.

Romantično poslanstvo © iStockphoto

 
Botrov pomočnik
Capo bastone je drugi na hierarhični lestvici. Njegov vpliv se razlikuje od družine do družine, v nasilnem in nestanovitnem svetu mafije pa se pogosto znajde na njenem čelu. Zaradi tega je tudi "vzgajan" v takšnem duhu, posebej, če denimo šefu peša zdravje.

Boter
Capo famiglia odloča o vseh pomembnih zadevah, tako nekako kot generalni direktor v podjetju. Vsak ima svoj slog vodenja, vsem pa je skupno, da so globoko spoštovani med podrejenimi, ki se jih v enaki meri tudi bojijo. Vsi v njegovem rajonu mu plačujejo ''prispevek'', zato je običajno zelo premožen mož.

Boter vseh botrov
Lestvica ima še eno stopničko. Capo di tutti capi je šef vseh šefov, čeprav ta položaj v ZDA ni bil ''zaseden'' od tridesetih let prejšnjega stoletja, ko je bil prvi med enakimi Salvatore Maranzano. Organiziral je strukturo petih newyorških družin, ki so obvladovale podzemlje. Po njegovem umoru je mesto ostalo prazno, najbrž zaradi konkurence med družinami. V današnjih časih pa za neuradnega botra vseh botrov velja šef družine Gambino, ki je od šestdesetih let dalje najbolj vplivna.

Kaj pa o mafijcih, takšnih in drugačnih, pravi Bora Đorđević , legendarni pevec Riblje čorbe:

Čit'o sam biografije
vodečih ličnosti mafije,
njihove su familije
poreklom sa Sicilije.

Gled'o sam fotografije
največih gangstera mafije,
sve same opasne njuške
što nose skračene puške.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.