1082 ogledov

Štirje mlajši moški požigali avtomobile na Štajerskem

ukraden avtobus Facebook/Marko Soršak
Najmanj 18 požarov od aprila do novembra je bilo posledica kaznivega dejanja, je pokazala preiskava mariborskih kriminalistov. Četverica osumljenih je v pridržanju.

Na območju Policijske uprave Maribor so od aprila do novembra zabeležili večje število požarov na območju mesta Maribor in v njegovi bližnji okolici. Policijska preiskava je pokazala, da je bilo najmanj 18 požarov posledica kaznivega dejanja. 

Storilci so v posameznih primerih z aktivacijo pirotehničnega izdelka in uporabo sredstev za pospeševanje gorenja (vnetljive tekočine, poliuretanska pena) povzročili eksplozijo, ki je uničila vozilo. Zaradi uporabe navedenih sredstev je na vozilih in delovnih strojih nastala velika gmotna škoda. 

Dejanj so utemeljeno osumljeni najmanj štirje slovenski državljani, stari med 20 in 30 let, z območja Maribor in okolice. Dejanja so izvršili v sostorilstvu po predhodnem dogovoru glede delitve vlog. Ponoči so se pripeljali na dogovorjen kraj, razbili stekla na vozilih in vanje odvrgli eksplozivno telo ter vnetljive snovi. 

Kraji so bili izbrani naključno, povezave med osumljenimi in oškodovanci ni. Storilci so dejanja snemali s svojimi mobilnimi telefoni, za zdaj pa ni podatkov, da bi posnetke kje objavljali. Dozdajšnja preiskava je pokazala, da je bil motiv za dejanja objestnost. 

Osumljenci do zdaj še niso bili pravnomočno obsojeni. Nekateri so bili obravnavani zaradi različnih prometnih prekrškov, v dveh primerih pa tudi zaradi kršitev javnega reda in miru. 

V enem od primerov so osumljenci povzročili požar na dveh vozilih v parkirni hiši pri enem od nakupovalnih centrov. Požar se je nato razširil še na sosednja vozila poškodovan in uničen je bil tudi del ostrešja parkirne hiše. Nastalo je za najmanj 130 tisoč evrov škode. V primeru, da bodo statične meritve pokazale poškodbe na konstrukciji parkirne hiše, bo škoda verjetno narasla na okoli pol milijona evrov. 

Konec septembra je ob poslovnem objektu na območju Tezna zagorelo več vozil. Preiskava je pokazala, da so osumljenci preplezali zaščitno ograjo, s kladivom za lomljenje stekel poškodovali vetrobranska okna na več vozilih in zanetili požar. V požaru so zgorela tri tovorna vozila, osebno vozilo in ladijski kontejner pa sta bila močno poškodovana. Škoda znaša okoli 137.000 evrov. 

Kriminalisti izpostavljajo še primer avtobusa v Hočah. Osumljenci so avtobus spravili v pogon in odpeljali do bližnje separacije, kjer so zanetili požar. Avtobus je v celoti zgorel, nastalo je za najmanj 145 tisoč evrov škode. 

Policija je zaradi zgostitve pojavov okrepila policijske enote in s poostrenimi aktivnostmi poskušala izslediti storilce. Pri tem so si pomagali tudi s pregledi videonadzornih sistemov. Na podlagi vseh zbranih podatkov so ugotovili identiteto osumljencev in pridobili dovolj dokazov za izvedbo hišnih preiskav. 

Policisti so v torek odvzeli prostost in odredili pridržanje petim osebam, pri katerih so nato tudi opravili hišne preiskave. Eni osumljeni osebi so nato pridržanje odpravili. Četverico so pripeljali pred sodnika, ki je zanje odredil pripor. Navedene osebe so osumljene storitve kazenskih dejanj po kazenskem zakoniku (KZ), in sicer povzročitev splošne nevarnosti (314. člen KZ), odvzem motornega vozila (210. člen KZ), poškodovanje tuje stvari (220. člen KZ) in tatvine (204. Člen KZ). Vsa dejanja so izvrševali v sostorilstvu. Za prvo kaznivo dejanje je predpisana kazen do pet let zapora, za drugo do tri leta zapora, za tretje do dveh leta zapora in za četrto do tri leta zapora. 

Kriminalistična preiskava se nadaljuje. Intenzivno zbirajo obvestila o še najmanj 15 tovrstnih kaznivih dejanjih, za katera obstaja sum, da so jih izvršili isti osumljenci. V 18 primerih požarov je nastalo za več kot 600 tisoč evrov škode. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar karjola
    karjola 15:54 24.november 2023.

    So jim že odrezali jajca?

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 14:28 24.november 2023.

    Če bodo spoznani za krive, naj povrnejo oškodovancem vso škodo, ki je nastala ob njihovem ravnanju (lahko pomagajo tudi njihovi sorodniki) in seveda odslužijo prenizke zaporne kazni tam, kamor bodo poslani. Brez možnosti pomilostitve in izhodov iz zapora ob koncih ...prikaži več tednov. Tega po mojem mnenju sploh ne bi smelo biti za nikogar, ki preživlja zaporno kazen. Saj morda bo kdo pomislil, da nimam čuta za sočloveka. Seveda ga imam, ampak ne za vsakega. Človek mora biti vreden, da si ga zasluži.