Svet
6 ogledov

- 1 za Silvia

Silvio Berlusconi z ženskami Reuters
Bonitetna hiša Standard & Poor's je Italiji znižala bonitetno oceno. Šibka politika naj ne bi imela dovolj podpore za izvedbo varčevalnih ukrepov.

Standard & Poor's je Italiji oceno iz A+/A-1+ znižala na A/A-1, izglede pa ocenjuje kot negativne.
Bonitetna hiša meni, da Italija ne bo uspela uresničiti nižanja državnih stroškov, predvidenega v nedavno sprejetem varčevalnem načrtu. "Menimo, da bo poslabšanje italijanske gospodarske aktivnosti oviralo doseganje fiskalnih ciljev," so zapisali v sporočilu.

Kdo bo naslednji?

Nižanje bonitetne ocene se letos v evrozoni širi kot virus: pred Italijo je to doletelo že Španijo, Irsko, Grčijo, Portugalsko in Ciper.

Italija je sicer druga najbolj zadolžena država v Evropi, stroški izgube so v zadnjih tednih še naraščali, saj se pojavlja strah, da Italija ne bo zmogla odplačati posojil. Znižanje bonitetne ocene teh strahov gotovo ne bo pomirilo.

Krivi medije

Italijanski premier Silvio Berlusconi pa meni, da je bila ocena narejena na podlagi slike v medijih, ne pa toliko na osnovi realnosti. Nanjo naj bi vplivali tudi njegovi politični nasprotniki. Trdi, da je Italija že začela uresničevati ukrepe za izboljšanje proračuna, v kratkem pa bodo sledili ukrepi za povečanje gospodarske rasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.