Svet
16 ogledov

10-letnici ne dovolijo splaviti

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Noseča 10-letnica iz Mehike, ki jo je posilil oče, je znova vnela razprave glede pravice do splava v tej državi.

Očeta 10-letnice, ki je svoji hčerki zaplodil otroka, je policija že prijela. Prava bitka na sodiščih pa se po napovedih odvetnikov obeh strani šele začenja. "Ta deklica žal ni osamljen primer," je izpostavila Adriana Ortiz – Ortega, strokovnjakinja z mehiške univerze, ki je o problemu splava objavila že nekaj znanstvenih del.

Splav je dovoljen le v glavnem mestu Mehike, medtem ko je v večini zveznih držav prepovedan. Zvezna država Quintana Roo, iz katere izhaja tudi noseča 10-letnica, dovoljuje splav le v primeru posilstva, in to v prvih 90 dneh nosečnosti. Deklica je zdaj v 18. tednu nosečnosti, kar je torej skoraj mesec dni prepozno za legalni splav.

Cerkev je proti
Številne organizacije za človekove pravice pozivajo oblasti, naj deklici vendarle dovolijo splav, hkrati pa se v javnosti znova razplamtevajo polemike glede pravice do splava.

"Institucije, ki bi morale pomagati deklici, niso transparentne. Zahtevamo njihovo odgovornost," je povedala María Luisa Sánchez Fuentes, predsednica skupine za izbiro nosečnosti.

Rimskokatoliška cerkev je ostro proti legalizaciji splava v Mehiki. Razprava o tem problemu poteka že leta. Mehika je po številu katoliških vernikov takoj za Brazilijo na drugem mestu na svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.