Svet
17 ogledov

10 ruskih za 4 ameriške

Ruski vohuni na včerajšnjem zaslišanju. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Epilog ameriško-ruske vohunske afere: državi na Dunaju izmenjali vohune.

Na dunajskem letališču sta pristali dve letali – eno rusko, drugo ameriško. Letali sta stali blizu en drugega približno uro in pol, med njima so se vseskozi vozili. Najprej je vzletelo rusko letalo, nato še ameriško. Tako je bila videti zamenjava ruskih in ameriških vohunov.

 

10 : 4

Američani so izročili 10 ruskih tajnih agentov, ki so se včeraj na zaslišanju na newyorškem sodišču izrekli za krive vseh obtožb – te so jih bremenile, da so nezakoniti agenti v službi Moskve. Rusi pa so izročili štiri ameriške vohune, ki jih je po priznanju krivde zaradi vohunjenja ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pomilostil.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Topli odnosi pod domačo kritiko

Izmenjava je bilo sklepno dejanje največje vohunske afere na relaciji Rusija–ZDA po koncu hladne vojne. Odnosi med velesilama so se po razbitju vohunske mreže v ZDA konec preteklega meseca precej zaostrili, čeprav so si politični vrhovi obeh držav prizadevali, da ne bi bilo tako. Zdaj so politiki na obeh straneh zadihali nekoliko lažje.

Bi pa izmenjava lahko bila vir novih kritik ameriškega predsednika Baracka Obame doma. Republikanci mu že zdaj očitajo, da ima premehak odnos do Moskve. Vendar pa naj bi ravno topli odnosi med Medvedjevom in Obamo prispevali k tako hitri zamenjavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.