Svet
6 ogledov

10 tisoč evrov za izdajalca Mladića

Srbsko narodno gibanje Naši 1389 je razpisalo nagrado v vrednosti deset tisoč evrov za informacijo o posamezniku, ki bi policiji dostavil podatke o mestu prebivališča haaškega obtoženca Ratka Mladića.

"Prepričani smo, da bi imela namera sedanjega srbskega režima, katere osrednja naloga je prijetje Mladića, lahko za posledico izbruh državljanske vojne," je zapisano na spletnih straneh desničarske organizacije Naši 1389.

Stavek, "da državljani srbskemu heroju priskočijo na pomoč, pri tem pa naj ne izbirajo sredstev" je za časnik Kurir pojasnil eden izmed članov gibanja. "V primeru, da bi nekdo poskušal aretirati Mladića, bi ga jaz fizično branil! Če bi ga priprli v moji soseski, sem prepričan, da bi vojnemu heroju na pomoč priskočilo veliko sosedov. Naj se vsak posameznik sam odloči, kako želi pomagati generalu," je dejal Marinković.

Za skrivanje do osem let zapora
Beograjsko sodišče bo danes sporočilo razsodbo deseterici ljudi, ki so obtoženi pomoči pri skrivanju haaškega ubežnika Ratka Mladića v Beogradu v obdobju med letoma 2002 in 2006. Če bodo spoznani za krive, jim grozijo zaporne kazni od enega do osem let.

"Če nam pride na uho informacija o tem, da ste prav vi izdali lokacijo generala Mladića, bi se na vso moč potrudili, da bi si srbska javnost vaše ime zapomnila na način, ki si ga zasluži le izdajalec," doda drugi član Miša Vacić, ki na koncu še enkrat poudari, da mora biti posameznik, ki izda heroja srbskega naroda, v zgodovino zapisan kot izdajalec in državni sovražnik.  

Jovan Stojić, šef kabineta direktorja srbske obveščevalne agencije BIA, je prepričan, da lahko v navedenem primeru obstrukcije Mladićevega prijetja najdemo tudi elemente kaznivega dejanja. "Na to vprašanje mora seveda najprej odgovoriti tožilstvo," dodaja. Vsemu navkljub ima agencija po njegovih besedah načine za zaščito identitet posameznikov, ki bi pomagali pri prijetju vojnega zločinca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.