Svet
2280 ogledov

104-letni znanstvenik naredil samomor s pomočjo

Evtanazija
1/2
Profimedias
Stoštiriletni avstralski znanstvenik je v Švici danes naredil samomor s pomočjo, so sporočili iz organizacije, ki mu je pomagala pri tem.

David Goodall, ki so mu v domovini prepovedali iskanje pomoči pri smrti, ni imel nobene neozdravljive bolezni, a se je kakovost njegovega življenja tako poslabšala, da se je odločil za smrt.

Ustanovitelj avstralske organizacije Exit International Philip Nitschke je na Twitterju sporočil, da je Goodall umrl mirno ob 12.30. Na kliniki v Baslu so mu vbrizgali barbiturat Nembutal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Častni raziskovalec na Univerzi Edith Cowan v Perthu se je iz Avstralije odpravil pred tednom dni, na poti v Švico pa se je ustavil še v francoskem Bordeauxu, kjer je obiskal sorodnike. V Basel je prispel v ponedeljek.

"Nočem več živeti," je Goodall v sredo izjavil za medije. "Vesel sem, da bom imel jutri priložnost končati svoje življenje, in cenim pomoč zdravniškega osebja tukaj, ki mi bo to omogočilo," je dodal.

Goodall je izrazil upanje, da bo velik interes za njegov primer sprožil razpravo o spremembi zakonodaje na tem področju v Avstraliji in drugod po svetu. "Raje bi videl, da bi to naredil v Avstraliji in močno obžalujem, da Avstralija zaostaja za Švico," je dodal.

Pomoč pri samomoru je kaznivo dejanje v večini držav po svetu, do nedavnega tudi v Avstraliji. V zvezni državi Viktorija so jo namreč uzakonili lani, a bo zakon začel veljati šele leta 2019, nanaša pa se samo na kronično bolne bolnike, ki naj ne bi živeli več kot šest mesecev.

Goodall se je na naslovnicah medijev znašel pred dvema letoma, ko so na univerzi ocenili, da je neprimeren za nadaljnje delo. Potem ko je Goodalla podprla stroka z vsega sveta, so na univerzi odločitev spremenili. V začetku leta je sam poskusil narediti samomor, vendar mu ni uspelo.

Komentarjev 3
  • leonardo 15:27 10.maj 2018.

    V miru počivaj dedi.

  • Pepe007 15:25 10.maj 2018.

    Človek, ki ni bil sposoben sprejeti naslednje faze svojega življenja, ker so ga pač na univerzi upokojili, se je šel ubit v neko državo. Zakaj ni takih člankov o tistih, ki so delali samomore po naših predorih? Ali so kaj ...prikaži več manj vredni? Tudi oni niso mogli sprejeti nekega stanja v njihovem življenju. Dobro, mogoče niso bili znanstveniki nekoč prej ...