Svet
25 ogledov

11 let zaradi podpiranja terorizma

Starša švedskega fotografa in švedski veleposlanik v Etiopiji pred sodiščem v Ad Reuters
Sodišče v Etiopiji je švedska novinarja obsodilo na 11 let zapora zaradi podpiranja terorizma in nezakonitega vstopa v državo. Novinarja sicer priznavata, da sta bila v stiku z etiopskimi uporniki, zavračata pa obtožbe o terorizmu.

Poročevalca Martina Schbbyeja in fotografa Johanna Perssona so 1. julija aretirali v etiopski regiji Ogaden v družbi etiopskih upornikov, potem ko sta vstopila v Etiopijo iz Somalije. Tožilstvo je za Šveda zahtevalo zaporno kazen 18 let in pol.

Novinarja priznavata, da sta v Etiopijo vstopila nezakonito in da sta bila v stiku z etiopskimi uporniki iz Narodne osvobodilne fronte Ogadena, zavračata pa obtožbe, ki se nanašajo na terorizem. Med njimi so očitki o urjenju za ravnanje z orožjem.

Persson je poudaril, da sta bila v stiku z uporniki samo iz poklicnih razlogov, in sicer so bili del njunega preiskovanja dejavnosti švedske naftne družbe Lundin Oil, o čemer sta pripravljala prispevek. Tako naj bi se novinarja že pred prihodom v Etiopijo v Londonu in Nairobiju sešla z vodji upornikov, v Etiopiji pa še s skupino kakih 20 pripadnikov omenjene uporniške skupine.

Proces proti švedskima novinarjema so že obsodili v njuni domovini in v več organizacijah za človekove pravice. Švedski premier Fredrik Reinfeldt je dejal, da sta novinarja nedolžna in da bi ju morali izpustiti.

V ozadju trenja znotraj Etiopije

Uporniki ONLF se od leta 1984 borijo za neodvisnost regije Ogaden na jugovzhodu Etiopije, ker jo po njihovem mnenju oblasti v Adis Abebi zapostavljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.