Svet
20 ogledov

11-letnica dobila ločitev od 80-letnika

Fotografija je simbolična. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Primer 11-letne deklice, ki se je v Savdski Arabiji uspela ločiti od 80-letnega moža, odpira nove razprave glede najnižje starosti za poroke.

11-letna deklica iz Savdske Arabije se je nedavno uspela ločiti od svojega moža, to pa naj bi državne oblasti prisililo, da predpiše najnižjo starost za poroke.

Oče deklice je zanjo dobil slabih 17 tisoč evrov. Ker je "mladoporočenec" zanjo pošteno plačal, je tudi zahteval, da opravi svoje zakonske obveze. In – kot poroča Tepegraph – jih je tudi dobil.

Britanski Telegraph poroča, da so deklico v skladu z islamskimi običaji lani prisilili v poroko z 80-letnim sorodnikom. Njen primer je prisilil državno Komisijo za človekove pravice, da podrobno preuči odredbo glede minimalne starosti deklic, ki jih starši poročijo.

Ločitve so sramotne
Danes 12-letna deklica je vendarle uspela doseči ločitev, ker naj bi se zanjo dogovorila s svojo družino. Takšni primeri se v veliki meri končajo z zavrnitvijo ravno zato, ker jih ne odobravajo družine deklic. Ločitve smatrajo za nedopustno sramoto.

Savdske oblasti so že najavile, da se bodo podrobneje posvetovale z ministrstvom za pravosodje, zdravniki, otroškimi psihologi in strokovnjaki za islamsko pravo. Po posvetovanjih se bodo odločili, ali bodo vendarle predpisali najnižjo dovoljeno starost za poročanje deklet.

Pravniki se zavedajo, da bi predpis, ki bi posegel v globoko zakoreninjene tradicije, izzval številna nasprotovanja v družbi. Društva in komisije za človekove pravice pa po drugi strani izražajo upanje, da bo takšna uredba vendarle sprejeta – ne le na nivoju države, pač pa tudi ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.