Svet
1150 ogledov

11 milijonov ljudi ostalo v temi: "Z vrvjo smo zvezali streho, da ne bi odletela"

Orkan Ian pustošil na Kubi Epa
Orkan Ian, ki je v torek s hitrostjo vetra do 205 kilometrov na uro divjal po zahodnem delu Kube, je na celotnem otoku povzročil izpad elektrike. Orkan se je nato premaknil v Mehiški zaliv in danes naj bi dosegel jugozahodno obalo Floride pri Tampi.

Kubanski operater električnega omrežja je sporočil, da "zaradi izrednih razmer v celotni državi ni napajanja omrežja". Kot so dodali, naj bi omrežje začelo delovati do srede zjutraj po lokalnem času. Ian je na Kubi povzročil precej škode, umrli naj bi najmanj dve osebi, poroča BBC. Domove je moralo zapustiti več kot 50.000 ljudi.

Prebivalka Pinarja del Rio je v ponedeljek zvečer, ko je orkan začel pustošiti po Kubi, da je to bil najbolj strašljiv trenutek njenega življenja. "Skoraj smo izgubili streho naše hiše," je povedala za Reuters. "Hčerka, mož in jaz smo z vrvjo privezali streho, da ta ne bi odletela," je dodala Suarezova. 

Množična evakuacija na Floridi

Na Floridi so ukazali evakuacijo 2,5 milijona ljudi, bolj kot močnega vetra se bojijo poplav. Florida ima namreč že več desetletij zakone, po katerih se lahko gradijo le poslopja, ki vzdržijo orkanske vetrove.

Večja nevarnost so poplave in meteorologi opozarjajo, da lahko na obalo udarijo valovi plime, višji od treh metrov. Poleg tega naj bi padlo do 50 centimetrov dežja. Ian je na Kubo prišel kot orkan tretje kategorije, po premiku v topel Mehiški zaliv pa se je okrepil v orkan četrte stopnje s hitrostjo vetra več kot 130 kilometrov na uro.

Floridski guverner Ron de Santis je aktiviral nacionalno gardo in 30.000 elektrikarjev, ki bodo skušali obnoviti sistem po uničenju, odprli so okrog 100 zavetišč, letališče v Tampi pa je zaprto od torka popoldne.

Na močan veter in dež se pripravljajo tudi v Georgii in Južni Karolini, kamor se bo Ian pomikal naprej. Karibski otoki in Kanada medtem še vedno okrevajo po orkanu Fiona, ki jih je prizadel prejšnji teden. Na Portoriku je brez elektrike še vedno 500.000 ljudi.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.