Svet
12 ogledov

1150 učiteljev zlorabljalo deklice

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Keniji so v zadnjih dveh letih odpustili več kot tisoč učiteljev, ki so zlorabljali deklice. Mnoge so z njimi zanosile.

"V eni izmed osnovnih šol je bilo kar 20 nosečih učenk, približno polovica jih je bila noseča z učitelji," pripoveduje programski direktor fundacije za otrokove pravice Brian Weke.

Da se zlasti na podeželju dogajajo zlorabe deklic v osnovni šoli, so kenijske oblasti vedele, a šele, ko so tudi v Kenijo prodrli mobilni telefoni, so spoznali, da so bile njihove ocene o zlorabah na žalost daleč od resnice, saj jih je veliko več.

Učitelji zlorabljajo večinoma deklice med 12 in 15 letom, je za BBC povedal predstavnik kenijske vlade Ahmed Hussein. Lani so zaradi zlorab odpustili 600 učiteljev, letos že 550.

"Največja težava je, da šole zlorab ne prijavljajo policiji," pravi Weke. Najhuje pa je, da večina učiteljev, ki zlorabijo deklico, njeni družini plačajo določen znesek in ta zamolči zlorabo. Na podeželju živijo izredno revni ljudje, ki niso le prisiljeni "prodati“ svojih otrok, ampak so tudi lahke tarče manipulacij učiteljev, ki so veliko bolj izobraženi kot preprosti vaščani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.