Svet
48 ogledov

12-letni Jacob pametnejši od Einsteina

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
12-letni Jacob Barnett z inteligenčnim kvocientom 170 šokiral profesorje na univerzi, saj razvija svojo, "razširjeno različico" Einsteinove relativnostne teorije. Deček z avtizmom spregovoril šele pri dveh letih.

Dvanajstletni Jacob Barnett je deček z avtizmom, spregovoril je šele pri dveh letih. Njegova mama je bila dolgo v skrbeh, da s sinom nekaj ni v redu, kasneje pa so ugotovili, da je genij z inteligenčnim kvocientom 170, višjim celo od Alberta Einsteina.

"Kadarkoli sem se poskušal s kom pogovarjati o matematiki, so me samo debelo gledali," je za Daily Mail povedal Jacob.

Poučuje druge, pripravlja doktorat
Jacob zdaj študira na univerzi v Indiani, kjer ga profesorji pripravljajo na doktorat. Bili so šokirani, ko je dečkova mama Inštitutu za napredne študije poslala posnetek njegove "različice" relativnostne teorije, njeno avtentičnost je potrdil Scott Tremaine.

V le tednu dni se je 12-letnik sam naučil računanja, algebre, geometrije in trigonometrije in zdaj o tem poučuje druge študente.

"Presenečen sem nad njegovim zanimanjem za fiziko in napredkom v učenju v tako kratkem času. Problemi, ki jih rešuje, so eni najtežje rešljivih v fiziki in astrofiziki. Vsak, ki jih lahko reši, lahko računa na Nobelovo nagrado," je v pismu družini zapisal Tremaine. Dečkova mati Christina Barnett pravi, da žilice za matematiko ni podedoval od nje.


Šolo zapustil pri osmih letih
Jacob ni govoril do drugega leta, ko so mu zdravniki diagnosticirali blago obliko avtizma, Aspergerjev sindrom, za katerega je značilna zmanjšana socialna komunikacija in interakcija. S časom sta starša spoznala, da ima njun sin pravzaprav poseben dar. Neprestano je računal in na okna ter stene pisal zapletene enačbe, do tretjega leta je že sestavil sestavljanko s 5000 kosi.

Z osmimi leti je zapustil šolo in odšel na študij astrofizike. Čeprav so ga njegovi kolegi najprej gledali zelo začudeno, ga zdaj večkrat prosijo za pomoč pri nalogah. Mali genij pa ima težave s spanjem, saj se mu po glavi neprestano motajo številke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.