Svet
42 ogledov

13 let zaprti, kaj pa zdaj?

Abdul Hadi Faraj in Abdul Ourgy EPA
Nekdanji zaporniki iz ameriškega ujetniškega taborišča Guantananom so po svoji izpustitvi ostali brez vsega. Sedaj jim pomagajo urugvajske oblasti.

Decembra je Urugvaj sprejel šest bivših zapornikov iz Guantanama, ki so jih ZDA po trinajstih letih zaporništva brez obtožnega predloga izpustilo na prostost. Nekdanji 79-letni urugvajski predsednik Jose Mujica, ki se je upokojil letos marca, je zapornike v državo sprejel iz humanitarnih razlogov. Po mnenju nekdanjega predsednika je šest zapornikov, starih med 33 in 49 let, bilo žrtev "grozne ugrabitve", ki ga je spominjala na trinajst let, ki jih je sam preživel v političnem ujetništvu.

Ameriški predsednik Barack Obama je v svoji prvi kampanji za predsedniški mandat leta 2008 obljubil, da bo zaprl ujetniški tabor na obali Guantanamo na Kubi. Sedem let kasneje je Guantanamo še odprt, ameriške oblasti pa ne vedo kam z zaporniki. Za sprejem nekdanjih zapornikov so prosili več držav. V Evropsi se je za sprejem odločilo več držav, med drugimi Nemčija, Bosna in Hercegovina ter Švedska.

Brez denarja, brez podpore

Štirje od šestih zapornikov, ki jih je Urugvaj sprejel decembra lani, je sedaj več kot tri tedne protestiralo pred ameriško ambasado v urugvajski prestolnici Montevideo. Od Washingtona so zahtevali denarna sredstva in pomoč pri iskanju nastanitve. V sporočilu za javnost so Tunizijec in trije možje iz Sirije izjavili, da si želijo ostati v Urugvaju in si ustvariti novo življenje, a za to potrebujejo čas in denar: "Najmanj kar lahko po trinajstih zaporništva zahtevamo od Amerike je, da nas podpira za nekaj let. Ne želimo nemogočega, le malo časa in finančne podpore." 

A ZDA so se odločile, da zapornike tudi v prihodnje ne bodo podpirale, njihov klic za pomoč pa so uslišale urugvajske oblasti. Čeprav se naj bi podpora zapornikom končala po štirih mesecih, jih bodo podpirali še v naslednjih dveh letih s 560 dolarjev mesečno, brezplačno medicinsko oskrbo in nastanitvijo. 

Komentarjev 3
  • Darko Gavric 07:29 21.maj 2015.

    Če je kdo terorist v svetu, je to ZDA.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:22 20.maj 2015.

    Nevem zakaj je tok trmasta pr tem ZDA da sama noče sprejet kar je zakuhala. Naj jih sama sprejme v svojo državo in to je to.

  • benč 17:17 20.maj 2015.

    Zdaj jih več nima smisla spuščat na prostost. Saj so že navajeni, pa še svobodni teroristi ne bodo postali!