Svet
69 ogledov

14-letna deklica prosi za evtanazijo

Valentina Maureira Facebook
Na spletnih omrežjih se širi prošnja 14-letne deklice iz Čila, ki tamkajšnjo predsednico prosi, da ji omogoči umreti.

14-letna Valentina Maureira iz Čila je zbolela za redko cistično fibrozo, ki je za zdraj medicinska stroka še ne more pozdraviti, obolelim lahko le lajšajo simptime. Vsako leto v povprečju za to boleznijo oboli približno eden od 5 tisoč novorojenih otrok. Valentina se z boleznijo bori že več let, zaradi njenih posledic je umrl tudi njen brat. "Vem, kaj me čaka, zato bi rada umrla že zdaj," pravi 14-letnica.

V bolnišnici je posnela video, v katerem se predstavi, pove, kakšna je njena bolezen in prosi za sestanek s predsednico Čila Michelle Bachelet. "Utrujena sem zaradi boja s to boleznijo. Ne morem več. Le predsednica me lahko reši, saj lahko le ona dovoli uporabo smrtonosne injekcije," pravi deklica na videoposnetku, ki ga je objavila na youtubu.

Dekličin oče je skrušen zaradi hčerkine želje, vendar jo kljub temu podpira: "Prestala je že pet operacij, ki so bile vse zelo zahtevne in zadnjo zelo boleče. Zdravniki ji venomer obljubljajo, da bo bolje, njeno stanje pa je vse slabše," je očetove besede prenesel britanski Mirror.

Na dekličine prošnje se je že odzval predsedničin kabinet. Njen predstavnik Alvaro Elizalde je povedal, da vsekakor ni moč ostati ravnodušen ob takšni želji 14-letnice, vendar da čilenska zakonodaja evtanazijo odločno prepoveduje. Elizalde je dodal, da je ministrstvo za zdravje v stiku z družino in da so deklici omogočili psihološko pomoč.

Komentarjev 4
  • Senior 18:45 02.marec 2015.

    Strinjam se z evtanazijo in vsak trpeči bi moral končati svoje življenje. Tisti, ki podpira trpljenje neozdravljivega je, milo rečeno, KRETEN!

  • mph 17:06 02.marec 2015.

    Se povsem strinjam. Kar zadeva mene, bi morala biti zapisana v ustavi.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:29 02.marec 2015.

    če si jo nekdo sam želi.... ne da se svojci odločajo o njih. v tem primeru vsekakor...če trpi..pa to hoče...potem res nima smisla silit k trpljenju....