Svet
13 ogledov

1,4 milijona ljudi protestiralo proti istospolnim porokam

Protesti v Franciji EPA
Parižani so včeraj zopet protestirali proti istospolnim porokom, posredovati je morala policija.

V Parizu se je včeraj zbrala množica protestnikov, ki je vnovič protestirala proti nameram njihove vlade. Ta namreč želi uzakoniti poroke istospolnih partnerjev in jim omogočiti posvojitve. Protestniki so med drugim zahtevali referendum, na katerem bi lahko glasovali o spornem predlogu zakona. Med protestom je morala z uporabo solzivca posredovati policija, poroča Telegraph.

Predlog zakona sprejel že spodnji dom parlamenta

Predlog zakona o istospolnih porokah in posvojitvah je brez težav sprejel že spodnji dom parlamenta, medtem ko bo senat o njem odločal aprila. Slednji bo predlog najverjetneje potrdil kljub pritiskom protestnikov.

Na protestih naj bi bilo 1,4 milijona ljudi

Po obvestilu policije naj bi se protesta udeležilo 300 tisoč ljudi, medtem ko organizatorji zatrjujejo, da se ga je udeležilo kar 1,4 milijona. Trikilometrski shod je potekal na poti do Elizejskih poljan, v okrožju La Défense in do Slavoloka zmage. Sprva so organizatorji protest želeli organizirati na aveniji, vendar pa je njihovo prošnjo policija zavrnila, saj naj bi protest ogrožal javni red in mir. Za to potezo pa naj bi se odločili tudi zaradi bližine predsedniške palače.

Po poročanju Telegrapha naj bi policisti uporabili solzivec zaradi nekaterih "pogumnih" protestnikov, ki so shod želeli nadaljevati na zaprtem delu poti. Po besedah francoskega notranjega ministra Manuela Vallsa naj bi aretirali na "desetine ljudi".

Protestniki opozarjali tudi na gospodarske razmere

Nasprotniki istospolnih porok so na protestih opozorili tudi na gospodarske razmere v njihovi državi. To naj bi bilo po njihovih besedah obremenjeno z množičnimi odpuščanji in posledično brezposelnostjo.

Med drugimi so verbalno napadli tudi francoskega predsednika Françoisa Hollanda in zahtevali, da preneha svoje politične obljube "o porokah za vse". Na ulici so se tako pojavili tudi transparenti z napisom Hočemo delo in ne istospolnih porok ter Nič gejkstremizma.

"Predsednik naj se ukvarja z gospodarstvom in ne z družinami"

Gibanje proti istospolnim porokam je Francozom predstavilo tudi novo znano osebo, in sicer gospo Virginie Tellenne, ki je bolj znana pod imenom Frigide Barjot. "Predsednik naj se rajši ukvarja z gospodarstvom in ne z družinami," je povedala 30-letna protestnica in dodala: "Ne bomo se predali. Sem smo prišli z namenom, da dokažemo, da sta mama in oče boljša starša za otroka".

Podoben shod že januarja

Shod proti istospolnim porokam se je v Franciji zgodil že januarja. Takrat se ga je udeležilo od 340 tisoč do  800 tisoč protestnikov.

Komentarjev 2
  • Dioklecian 12:30 25.marec 2013.

    Ko bosta moski moskemu ali zenska zenski lahko naredila otroka, takrat je njihova pravica in dolznost da ga imajo. Strpni moramo biti do istospolnih, do romov, do drugace mislecih skratka do vseh ki se nocejo prilagoditi NORMALNEMU razmisljanju in ...prikaži večn zivljenju. Ja pa ja de...

  • Stolp 10:06 25.marec 2013.

    Aha, no to je pa tako sloveča strpna in svobodomiselna Francija! Liberté, egalité,... Ampak po mnenju klerikalne rulje samo za pravilno usmerjene!