Svet
20 ogledov

150 milijonov za raziskave možganov

TZlepotazdravje 07.03.13, mozgani, MRI, foto: shutterstock Shutterstock
Evropska komisija je ob začetku evropskega meseca možganov ta teden predstavila 150 milijonov evrov vredno naložbo v 20 novih mednarodnih raziskovalnih projektov o možganih. Od leta 2007 je Evropske komisija za raziskave možganov namenila že več kot 1,9 milijarde evrov.

20 projektov, ki so v ožjem izboru za podporo EU, se ukvarja z raziskavami pomembnih področij, kot so denimo travmatske poškodbe možganov, duševne motnje, bolečina, epilepsija in vedenjske motnje pri otrocih.

Imena projektov bodo uradno objavili šele po dokončni sklenitvi pogodb o financiranju, vsi pa naj bi se začeli letos poleti. Na treh področjih raziskav (duševne motnje, epilepsija in motnje vedenja pri otrocih) bodo imeli zlasti pomembno vlogo industrija in mala podjetja, kar naj bi spodbudilo inovacije in praktične rešitve.

Po vsej Evropi bodo sicer med evropskim mesecem možganov z različnimi prireditvami predstavili evropske raziskave in inovacije v nevroznanosti, kognitivni znanosti in na sorodnih področjih. Na tak način želi Bruselj prikazati najnovejše dosežke na tem področju in spodbuditi odločnejši boj proti boleznim možganov ter tudi opozoriti na nove možnosti, ki jih raziskave in razumevanje delovanja možganov lahko prinesejo v računalništvo.

Na programu evropskega meseca možganov je več kot 50 dogodkov na temo človeških možganov, od konferenc, delavnic in srečanj do poletnih šol in seminarjev. Evropska komisija bo tudi organizirala dve veliki konferenci, in sicer prvo 14. maja v Bruslju, drugo pa 27. in 28. maja v Dublinu v sodelovanju z irskim predsedstvom EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.