Svet
0 ogledov

151 mrtvih v plazu na Kitajskem

Število smrtnih žrtev je doseglo že številko 151, ki sicer temelji na truplih, p Žurnal24 main
V ponedeljek je plaz zasul vas Taoshi na severu Kitajske. Zaradi deževja, ki je prebilo zidove zbiralnika ostankov rude v nezakonitem rudniku, se je na Taoshi sprožil plaz odpadkov.

V provinci Shanxi, ki leži pod zbiralnikom odpadne rude, je plaz pod seboj pokopal celotno vas s tisoč prebivalci, vključno s tržnico, ki je bila v času nesreče polna ljudi. Plaz se je usul ravno, ko so delavci v mestu prihajali v službo. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 151 ljudi, število žrtev pa bi lahko še naraslo, saj številne ljudi še pogrešajo.

 

V plazu bi lahko umrlo do 500 ljudi. © Reuters

 

Po navedbah hongkonškega informacijskega centra za človekove pravice in demokracijo bi lahko v plazu umrlo do 500 ljudi, česar pa oblasti niso potrdile. V mestu potekajo reševalne akcije, v katerih sodeluje več kot 3000 policistov, vojakov in gasilcev, ki med ruševinami in blatom iščejo morebitne preživele v okolici rudnika.



Kitajski predsednik Hu Jintao in premier Wen Jiabao sta odredila hiter odziv in preiskavo katastrofe, za katero je vlada okrivila družbo, ki vodi nezakonit rudnik, zaradi česar so že prijeli šefa rudnika in še dvanajst drugih predstavnikov podjetja. Podjetje je v rudniku nad Taoshijem delovalo nelegalno, v zbiralniku shranjena odpadna ruda pa je po navedbah predstavnikov oblasti presegala njegovo kapaciteto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.