Svet
19 ogledov

16-kratni morilec "izgubil" spomin

Zapor v Kansasu Reuters
Ameriški vojak, ki je v Afganistanu ubil 16 civilistov, se pokola ne spominja.

"O tistem večeru se ne spominja ničesar. To ne pomeni, da ima amnezijo. Obstaja še veliko drugih možnosti," je dejal odvetnik John Henry Browne po tem, ko je v Kansasu prvič srečal svojega klienta, vojaka Roberta Balesa.

Osemintridesetletni Bales, vojni veteran, je osumljen, da je 11. marca odšel iz svoje baze v južnem delu Afganistana in postrelil 16 civilistov, med katerimi je bilo devet otrok.

Čustveno srečanje

Bales je trenutno zaprt v samici v Kansasu, obtožnice zoper njega pa še niso vložili. Odvetnik, ki je v preteklosti branil tudi serijskega morilca, pravi, da so njegove misli zmedene, srečanje pa da je bilo zelo čustveno: "Vsi vemo, kaj se dogaja v Afganistanu, vendar ne vemo prav zares, vse dokler ne spoznamo nekoga, kot je on."

Poudaril je, da Bales med streljanjem ni bil opit.

Soproga obžaluje

Medtem pa je njegova soproga Karilyn javnost prosila za razumevanje in obžalovanje žrtev v Afganistanu.

"Kar poročajo, je povsem neznačilno za moškega, ki ga poznam in občudujem. Ne morem osvetliti dogajanja tisto noč, zato prosim, ne sprašujte. Želim si izvedeti, kaj se je zgodilo," je zapisala v izjavi.

Mediji so ugibali, ali so k moriji prispevala tudi nesoglasja v odnosu s soprogo, s katero imata dva manjša otroka.

Bales je sicer imel kar nekaj finančnih težav: kot borzni posrednik – kariera je trajala le pol leta – je ogoljufal stranko, ki ji je moral plačati 1,3 milijona dolarjev.

Komentarjev 1
  • Stolp 08:53 20.marec 2012.

    Kako to da so ga sedaj zaprli? A ne bi moral dobiti kongresne medalje? Sej so jo uni ko so v Vietnamu civiliste pobijal tut dobili. Ah, tut amerika ni več kar je bila!