Svet
11000 ogledov

17-mesečna deklica se je zadušila v avtosedežu

Otrok v avtu Profimedias
Deklica je umrla zaradi pomanjkanja kisika.

Varuško so obsodili, mama je javno povedala svojo izkušnjo, da bi tako preprečila podobne tragedije.

Mia Smith je bila stara 17 mesecev, ko jo je njena varuška junija leta 2015 položila k počitku v avtosedež. Ker se deklica ni zbudila, so jo odpeljali na urgenco, v bolnišnici je čez dva dni umrla.

Zaradi položaja telesa ni mogla normalno dihati. "Bila sem v službi, ko me je poklicala varuška in mi povedala, da se Mia ne zbudi. Spala je v avtosedežu, v spanju ji je glava padla naprej, zaradi česar ni dobila dovolj kisika," je medijem povedala Lisa Smith iz Teksasa.

Varuška Valerie Wackerly je bila po dogodku obsojena za uboj iz malomarnosti, sodišče ji je naložilo tri leta zaporne kazni, piše Daily Mail.  

Ko avtosedež ni v avtomobilu, ko je postavljen na ravno površino, ni pod istim kotom, zaradi česar se otrok med spanjem lahko nagne naprej. Vratne mišice otrok so šibkejše. V kolikor se otroku glave ne popravi, lahko utrpi pomanjkanje kisika, zaradi česar pride do okvar možganov, tudi smrti.

Glede na študijo, ki je bila v Journal of Pediatrics objavljena leta 2015, je med letoma 2004 in 2008 v ZDA umrlo 47 otrok v različnih otroških vozičkih in nosilih. 37 jih je umrlo v avtosedežih, ki niso bili pritrjeni v avtomobilu.

Novi Volvovi otroški sedeži Avto Ne uporabljajte tega priljubljenega avtosedeža!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.