Svet
19 ogledov

18 let po usmrtitvi so ga oprostili

Obešenje Shutterstock
Na Kitajskem najstnika, ki so ga usmrtili pred 18 leti, zdaj razglasili za nedolžnega.

18-letnika so usmrtili leta 1996 v Notranji Mongoliji zaradi umora in posilstva, ki naj bi ju zagrešil.  Najstnika je policija takrat zasliševala 48 ur, nakar je priznal,  da je na stranišču tekstilne tovarne posilil in zadavil neko žensko. Usmrtili so ga 61 dni po smrti žrtve.  Leta 2005 pa je krivdo za zločina priznal drug moški.

Upajo na reinkarnacijo

Oče in mati usmrčenega sta danes ob vzklikih bolečine na njegovem grobu zažgala sodbo sodišča. Njegov brat Zhaoligetu pa je za portal sina.com povedal, da je mati usmrčenemu zaželela, da počiva v miru, in izrazila upanje v njegovo reinkarnacijo.

Sodišče je staršema po krivem obsojenega danes podelilo odškodnino v višini 30.000 juanov (4850 dolarjev), pri čemer pa je šlo za osebno donacijo njegovega predsednika.

Skupine za zaščito človekovih pravic so odločitev sodišča pozdravile in jo označile za signal, da mora tudi ostalo pravosodje delovati bolje. Kitajska sodišča v kazenskih primerih obsodilne sodbe izrečejo v skoraj 100 odstotkih, pogosto je izsiljevanje priznanj v sumljivih okoliščinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.