Svet
7 ogledov

18-letnik štipendijo podaril kolegom

Metanje na koš. Shutterstock
Gimnazijec Allan Guei je 40 tisoč dolarjev (28 tisoč evrov) vredno šolnino podaril sedmim nekdanjim nadarjenim gimnazijskim kolegom in jim tako omogočil nadaljnje šolanje.

Osemnajstletni Guei je bil eden izmed najbolj nadarjenih košarkašev in pridnih dijakov losangeleške gimnazije Compton. Da bi lahko šolanje nadaljeval na eni izmed prestižnejših ameriških univerz, se je šola odločila za zanimivo tekmovanje.

Kot poroča ameriški spletni portal MSNBC, so Gueija in še njegovih sedem naključno izbranih nadarjenih kolegov povabili na igro metanja na koš in tistemu, ki bo najmanjkrat zgrešil, za nagrado obljubili 40 tisoč dolarjev.

Da gre za zelo visoko vsoto denarja, se je Guei še posebej dobro zavedal, saj so njegovi starši imigrirali v ZDA iz Slonokoščene obale.

Kljub pritisku in tremi pred sošolci je Guei zmagal in si tako prislužil bogato šolnino.

Tri tedne kasneje pa je iz kalifornijske univerze Northbridge dobil obvestilo, da je zaradi odličnih rezultatov upravičen do popolne šolnine, in tako je lahko obdržal 40 tisočakov.

"To je bila pravilna odločitev"

Guei zaradi tega ni mogel prenehati misliti na svoje nekdanje kolege in nasprotnike v igri za šolnino. Zato je ravnatelja gimnazije prosil, naj pripravijo posebno prireditev, na kateri bo vsem sedmim maturantom razdelil denar.

"Vem, da živimo v težkih časih, in vem, da bi lahko ta denar pomagal mojim sošolcem," je v izjavi dejal Guei. "To je bila pravilna odločitev." Za televizijsko postajo ESPN pa je kasneje še povedal: "Dobil sem priložnost, da grem lahko zastonj na šolanje. Čutil sem, da oni denar potrebujejo bolj kot jaz."

Sedemnajstletni Omar Guzman je bil šokiran, ko je izvedel, da bo Guel del denarja podaril tudi njemu. Guzman tako že načrtuje, da bo denar porabil za šolanje na univerzi v San Diegu. "Zelo sem hvaležen, da so na svetu še takšni ljudje." Drugi nekdanji dijak, ki je prejel denar, Donald Dotson, pa je Gueija opisal kot "zelo inteligentno, globoko in toplo osebnost".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.