Svet
10 ogledov

19-letnik načrtoval bombni napad

Žurnal24 main
Ameriške oblasti so aretirale ameriškega najstnika, rojenega v Somaliji, ki je načrtoval napad z avtomobilom-bombo.

Devetnajstlenik naj bi bombo razstrelil na tradicionalni prireditvi prižiganja novoletne jelke v Portlandu. Mohameda Osmana Mohamuda so aretirali potem, ko je poskušal detonirati kombi, za katerega je bil prepričan, da je napolnjen z eksplozivom. Po besedah policije bomba ni bila prava.

"Grožnja je bila zelo resnična. Preiskava je pokazala, da je bil Mohamud absolutno predan izvedbi napada,“ je za CNN dejal posebni agent Arthur Balizan. "Hkrati bi rad pomiril ljudi te skupnosti, da smo mu preprečili izvedbo napada.“

Večmesečna operacija
Mohamuda so namreč že več mesecev pozorno opazovali. Med srečanjem z agentom, ki je deloval pod krinko, je Mohamud povedal, da je napisal več člankov, ki jih je objavil spletni časopis Jihad Recollections. Nakazal je željo po tem, da bi tudi sam "pripravil eksplozijo“, a da potrebuje pomoč.

Avgusta je agentu razkril, da že od 15 leta razmišlja o sodelovanju pri nasilnemu džihadu. Sam naj bi določil potencialno tarčo za svojo bombo, petkovo prižiganje novoletne jelke v Portlandu. Iz poročila je razvidno, da je iskal priložnost, ko bi napadel "veliko množico v njenem elementu z družinami, ki praznujejo praznike". Zvezna država Oregon se mu je zdela primerna, ker "saj veste, nihče ne pomisli nanjo“.

Če ga bo sodišče spoznalo za krivega, mu grozi dosmrtna kazen in globa v višini 250.000 dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.