Svet
15 ogledov

20-letnica na čelu policije

Marisol Valles Garcia ni zdržala pritiskov, a je očitno ostala vsaj živa. (Foto: Žurnal24 main
Marisol Valles Garcia pravi, da ima dovolj tega, da je vse strah. Pri komaj 20 letih je stopila na čelo policije v eni izmed najbolj nasilnih občin na severu Mehike.

Nekateri jo častijo kot najpogumnejšo žensko v Mehiki, drugi vanjo dvomijo. Marisol Valles Garcia je bila edina, ki je bila pripravljena sprejeti službo vodje policijske postaje v občini Praxedis G. Guerrero, v zvezni državi Chihuahua ob mehiško-ameriški meji, poroča CNN. Na tem območju poteka boj za prevlado med karteloma Juarez in Sinaloa.

Ljudje so nas dobro sprejeli in nas celo podprli. Pravijo, da je projekt dober, in ga bodo stoodstotno podprli.
Marisol Valles Garcia

Številne policiste, ki so v preteklosti sprejeli ta položaj, so ugrabili, nekatere celo ubili. "Seveda me je strah," pravi Valles Garcia. "Kot vsakega človeka. Vedno me bo strah, a kar želimo doseči v naši skupnosti, sta mir in varnost."

Da strah ni odveč, govori tudi zadnje dogajanje. Prejšnji konec tedna so neznanci umorili župana Rita Grada Serrana in njegovega sina Rigoberta Grada Villo. Prejšnjega župana so ubili junija.

Odkar je predsednik Felipe Calderon decembra 2006 napovedal vojno narkomanskim kartelom, je umrlo že več kot 28 tisoč ljudi.

Nova šefinja, ki bo delala s skupino 13 policistov, med katerimi naj bi bilo več kot polovica žensk, napoveduje neobrožen boj proti kriminalu. "Naše delo bo zgolj preprečevanje," je pojasnila. Njen cilj je ustanovitev programov v soseskah in šolah, s katerimi bi povečali varnost na javnih mestih in spodbudili večje sodelovanje med sosedi, da bi lahko organizirali sosedske straže.

Pojavljajo se dvomi
"Ali v Chihuahuai ni moških?" se sprašujejo dvomljivci na blogu Periodista Digital. V pretežno mačistični državi je ideja o ženski na čelu policije še vedno težko dojemljiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.