Svet
1502 ogledov

20 milijonov evrov za reševanje stolpa

Stolp v Bologni Profimedia
Italijansko mesto Bologna skrbi obstoj znamenitega srednjeveškega poševnega stolpa. Zaradi nagibanja mu namreč grozi zrušenje, zato bodo v sanacijo vložili najmanj 20 milijonov evrov, da bi to preprečili, je v sredo napovedal župan mesta Matteo Lepore.

Župan Bologne je oceno stroškov sanacije 48 metrov visokega stolpa Garisenda podal glede na izkušnje z obnovo enega najbolj znanih poševnih stolpov v Pisi. Tudi tam so dela trajala okoli deset let. "Nimamo nobenih dokazov, da bi potrebovali manj časa," je posvaril. 

Zaradi razpok in nenavadnih nihanj so mestne oblasti preventivno že oktobra zaprle območje blizu stolpa za javnost.

Naklon stolpa Garisenda je trenutno štiri stopinje. Neposredno ob njem je še stolp Asinelli, ki pa stoji bolj pokončno, čeprav je s 97 metri precej višji od Garisenda. Stolpa sta znana tudi pod imenom srednjeveška dvojčka. Zgrajena sta bila med letom 1109 in 1119. Poimenovana sta po znanih bolonjskih družinah, ki naj bi ju tudi dale zgraditi. Takrat so bogatejše družine tekmovale med seboj, katera bo zgradila višji stolp.

Oba stolpa sta simbol Bologne, je pa Garisenda še bolj znan zaradi omembe v Dantejevi Božanski komediji. Stolp je bil izvorno visok 60 metrov, a so ga zaradi napak v konstrukciji v 14. stoletju morali znižati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 16:30 07.december 2023.

    Italijanom je lahko, če se samo spomnimo koliko miljard € pomoči je dobila od EU za časa epidemije kovida. Javnost so prepričevali s posnetki množice krst, ki so jih prevažali kar s tovornjaki. In prebivalce EU dodobra prestrašili..