Svet
11 ogledov

200 milijonov let čakali na tri bedake

Narodni park Goblin Wikimedia
Skupina pohodnikov je v narodnem parku v nekaj sekundah uničila strukturo, ki je nastajala zadnjih 200 milijonov let. Dogodek so posneli in objavili na spletu.

Dolina Goblin v ameriški zvezni državi Utah je znana po posebnih peščenih skeletih v obliki gob. Nekateri segajo tudi več metrov v višino. Strokovnjaki njihovo starost ocenjujejo na med 180 in 200 milijoni let, nastali pa so med procesom počasne erozije, pri čemer so na erozijo odporne plasti kamnine ostale na vrhu, spodaj pa krhki peščenjak.

Trije mladi so se med pohajkovanjem spravili na eno izmed teh strukut. Eden od njih je snemal, fant, ki ga je bilo med trojico največ v hlačah, pa je tako dolgo potiskal kamnito glavo, da se je ta odlomila in odpadla. Na videu je vidno, kako si nato trojica čestita in poskakuje od veselja nad dosežkom. 

Ker so se očitno počutili kot junaki, so videoposnetek objavili še na spletu, tako pa je tudi prišel v javnost. Upravljalci narodnega parka so bili nad dogodkov ogorčeni, še posebej nad izjavo enega od storilcev, češ da so to storili, da struktura ne bi padla na koga, ki bi šel mimo. Trojico sedaj verjetno čaka sodni postopek.

Komentarjev 3
  • sprehajalec 21:55 20.oktober 2013.

    Zakaj se spravljate nad američane, ki imajo pošlihtano. Posnetek je objavljen, imena znana, kazni rigorozne. PA VEŠ SLUČAJNO ČE BI SE TO ZGODILO PRI NAS?Posnetek neveljaven, ker ni na skali oziroma pri snemalcu viselo opozorilo: OBJEKT JE VAROVAN ...prikaži več Z VIDEO KAMERO. Kot tak, bi bil video brez tega znaka neveljaven. Ma ajde, Balkanc se smeje američanom.

  • moder 02:22 20.oktober 2013.

    vsec mi je, kako gledas na zadevo. vec vpliva v tvoje roke! hehe

  • samo.jst 22:48 19.oktober 2013.

    3je pravi predstavniki njihove kulture.... nepopravljivo škodo upravičijo s skrbjo do mimoidočih... napade na tuje države upravičijo s skrbjo do svetovne varnosti... no, so ali niso?