Svet
19 ogledov

2000 Francozev preizkuša cepivo

Japonec bi se moral za učinkovito zaščito cepiti dvakrat. (Foto: AP) Žurnal24 main
Francoska farmacevtska družba Sanofi Pasteur je v četrtek na okoli 2000 ljudeh v ZDA začela preizkušati cepivo proti novi gripi.

Sanofi Pasteur je tako postala tretja družba, ki izvaja preizkuse cepiv proti virusu A H1N1. Preizkus je namenjen ugotavljanju varnosti cepiva in tudi meritvam, kolikšno število enot cepiva bi bilo potrebno za zaščito ljudi pred novo gripo. Po mnenju večine strokovnjakov bi sicer zadostovali dve enoti.

Pospešeni testi ne bodo vplivali na varnost
Sanofi Pasteur se pri ameriških oblasteh zavzema za pospešitev postopka odobritve cepiva, kar po besedah Kienyjeve ne bi pomenilo slabše varnosti zdravil. Klinični testi novih zdravil lahko sicer trajajo tudi leto ali več. Evropska agencija za zdravila pa meni, da bi postopek odobritve cepiv proti novi gripi za evropske države lahko trajal pet dni. Pred francosko družbo je s preizkušanjem cepiva proti novi gripi na okoli 6000 ljudeh v Veliki Britaniji, Nemčiji in ZDA nedavno že začela švicarska farmacevtska družba Novartis. Minuli mesec je cepivo v Avstraliji začel preizkušati tudi CSL Biotherapies.

Preventiva je še vedno alternativa. © iStock

 
Najprej bodo cepili zdravnike
Predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Marie-Paul Kieny , ki je pristojna za raziskave cepiv, je medtem v četrtek dejala, da so farmacevtske družbe na dobri poti ter da bi bile prve zaloge cepiva lahko dostopne že septembra. Kienyjeva je pred časom dejala, da je pandemija nove gripe neustavljiva in bodo cepivo potrebovale vse države.

Cepljeni bi v prvi vrsti morali biti zdravstveni delavci, saj morajo poskrbeti za to, da zdravstveni sistemi v času širjenja bolezni delujejo. Države bodo sicer lahko same odločale o državnih prioritetah, po oceni WHO pa bi morale biti cepljene tudi nosečnice in vsi, ki so starejši od šestih mesecev in imajo kronične zdravstvene težave. Pomembno je, da cepivo dobijo tudi otroci, saj širijo bolezen, še posebej v šolah, je dejala Kienyjeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.