Svet
28 ogledov

2014 eno najbolj vročih let

Termometer Bralec Mitja
Letošnje leto se bo najverjetneje v zgodovino zapisalo kot eno najbolj vročih, če ne kar najbolj vroče doslej.

Tako kažejo podatki Svetovne meteorološke organizacije (WMO). Kot so ob robu podnebne konference v perujski Limi pojasnili v WMO, je zaenkrat videti, da bo leto 2014 - ko se bo čez slab mesec dejansko izteklo - eno najbolj vročih, če ne kar rekordno vroče, odkar beležijo temperature. Kar 14 od 15 najbolj vročih let so sicer zabeležili v 21. stoletju, kar dokazuje, da se globalno segrevanje ozračja ne ustavlja, so dodali.

Prevroče tudi na severni polobli

"To, čemur smo bili priča v letu 2014, je skladno s tem, kar pričakujemo od podnebnih sprememb. Rekordna vročina skupaj s hudourniškim deževjem in poplavami je uničevala vire za preživetje in življenja," je v izjavi za javnost opozoril vodja WMO Michel Jarraud. Kot posebej zaskrbljujoče letos sicer v WMO izpostavljajo visoke temperature na velikih območjih nad oceani, tudi na severni polobli.

Povprečna temperatura zraka na svetu je bila od januarja do oktobra letos 0,57 stopinje Celzija nad povprečjem 14 stopinj Celzija v obdobju 1961-1990. Obenem je bila 0,9 stopinje višja od povprečja v desetletju 2004-2013. "Če bosta november in december ohranila te tendence, bo leto 2014 verjetno najbolj vroče doslej, še bolj od let 2010, 2005 in 1998," napovedujejo v WMO.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.