Svet
108 ogledov

22 državam grozi državni bankrot

Evropska zastava pred grškim parlamentom EPA
Študija angleške nevladne organizacije Jubilee Debt Campaign med države, ki so hudo ekonomske ogrožene, ne uvršča Slovenije. Se je pa na seznam 22 najbolj ogroženih držav uvrstilo šest držav EU, med drugimi tudi Hrvaška in Španija.

Grčija se je ujela v začaran krog raščujočih dolgov in mednarodne denarne pomoči. A Grčija ni edina država v Evropi, ki ji grozi državni bankrot. Angleška nevladna organizacija Jubilee Dept Campaign je sestavila seznam tistih svetovnih držav, ki so zaradi slabih finančnih razmer blizu državni nelikvidnosti.

Na ta seznam se je uvrstilo tudi šest držav EU, kar pa je mogoče za mnoge presentljivo - na seznamu ni Slovenije. Nemška revija Focus ob tem opozarja, da bo morala Slovenija glede na svojo velikost prevzeti največje breme v paketu finančne pomoči za Grčijo ter Sloveniji pripisuje svetlejšo finančno prihodnost. Jubilee Dept Campaign je Slovenijo izvzela iz vseh možnih scenarijev dolžniške krize, tako zasebne kot državne.

Med ogroženimi državami EU, ki jim grozi državni bankrot pa štejejo Grčijo, Irsko, Hrvaško, Portugalsko, Španijo in Ciper, ter kandidatki za pristop k EU Makedonijo in Črno Goro.

Vlade nekaterih teh držav javnost že hitijo pomirjati, saj je možnost izstopa Grčije iz EU, takoimenovani "Grexit“, vzemiril mnoge prebivalce. Italijanski premier Matteo Renzi je pred nekaj dnevi pomirjal, da je Italija, kljub državnim dolgovom, ki obsegajo kar 130 odstotkov bruto domačega proizvoda, na dobri poti iz dolžniške krize. Portugalska, ki od maja leta 2014 finančno spet stoji na lastnih nogah, se je nekoliko opomogla, a predsednik vlade Pedro Passos Coelho opozarja, da nihče ni varen pred posledicami grške krize.

Irska že zdavnaj nima več potrpljenja z grško vlado. Država, ki je pred nekaj leti sama prejela paket mednarodne finančne pomoči, je s proračunskimi rezi uspela državne finance na pripeljati na pravo pot, a večina prebivalstva še vedno trpi zaradi posledic varčevalske politike.  

Komentarjev 16
  • Avatar praufo
    praufo 14:16 17.julij 2015.

    V glavnem države nekje bolj južno ali bolje rečeno kjer je vroče. Zakaj se takšne države tlači v neko skupnost in to z neko obveznostjo. So takšne kot so in ljudje živijo kot jim paše, v vročini po sedejo, poležejo, ...prikaži več itd. Kaj je tukaj narobe ? Nekateri so pač drugačni. To je ista zgodba, kot zgodba z indijanci. Kdor je bral karkoli na to temo si lahko predstavlja. Indijanci so živeli po svoje, ampak tisti, ki so prišli na njihovo ozemlje, so jih imeli za manjvredne. Oni so pa pač tako živeli in bi še živeli in kaj koga briga, če jim tako paše. Isto je danes, isto. In na vseh nivojih, pri nas pa še kako prisotno. Kje je meja med neoliberalizmom in fašizmom, kje. Nisem nobene barve, ampak želim si pa da me pustijo pri miru. Kaj pomeni ta želja ? Ta želja je pot na svobodo.

  • mirror 13:57 17.julij 2015.

    Nihče ne ve, kakšne podatke so dali naši politiki v Bruslju. Glede na kontinuirano najemanje novih in novih kreditov, ter eni milijardi samo obresti, ni verjeti, da smo daleč od dna.

  • Avatar praufo
    praufo 13:13 17.julij 2015.

    Torej ni se nam treba bati. Dobili smo informacijo in če ji čvrsto verjamemo, smo zmagali. Zakaj torej placebo deluje ?