Slovenija
48 ogledov

22 Sircev bomo skušali vrniti na Hrvaško

Gornja Radgona Anže Petkovšek
Policisti so danes v Rogatcu ustavili 55-letnega državljana Ukrajine, ki je v vozilu prevažal 22 državljanov Sirije. Skušali jih bomo vrniti na Hrvaško.

Nekaj pred tretjo uro zjutraj so v Rogatcu ustavili 55-letnega državljana Ukrajine z dovoljenjem za  bivanje v Italiji, ki je v vozilu prevažal 22 državljanov Sirije. Med njim so bili tudi otroci. Policijska uprava Celje pa bo zdaj - za razliko od minulega tedna, ko je Slovenijo prečkalo več kot 3600 ljudi - uradno sprožila postopek vrnitve v državo od koder so vstopili v Slovenijo - torej na Hrvaško.

Državni sekretar Boštjan Šefic je sicer v minulih tedni dejal, da vračanja v primeru Hrvaške ni, ker ne prevzemajo migrantov nazaj, čeprav je to njihova obveznost. Danes pa je Šefic še pojasnil, da Hrvaška večjih skupin beguncev res ni sprejemala, med tem ko manjše skupinice, ki so same ilegalno prečkale slovensko mejo na zeleni mej, so. Slovenija pa naj bi tako v 1100 primerih zahtevala vrnitev, a je nato to izpeljala le 54 primerih. Večina beguncev, ki smo jih hoteli vrniti na Hrvaško, je sicer med tem Slovenijo že zapustila. 

Zato je tudi tokrat pričakovati - v primeru, da 22 Sircev ne bo zaprosilo za azil - da jih bo policija skušala vrniti na Hrvaško, če pa jih ta ne bo sprejela, jih bomo namestili v nastanitveni center oziroma azilni dom.

Trije državljani zaradi tihotapljenja pred sodnika

Policisti so 55-letnemu vozniku, ki je prevažal 22 Sircev, že zjutraj odvzeli prostost, kasneje pa so ustavili še avstrijsko osebno vozilo, v katerem sta bila dva državljana Sirije. "Eden od sirijskih državljanov ima dovoljenje za  bivanje v Avstriji, drugi pa dovoljenje za bivanje v Nemčiji. Oba sta stara 19 let. Po do sedaj zbranih podatkih sta omenjena, v sodelovanju s 55-letnim ukrajinskim državljanom, omogočila ilegalen prehod državne meje med Hrvaško in Slovenijo," je pojasnila Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje in dodala, da bodo zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države vse tri privedli k preiskovalnemu sodniku. Za omenjeno kaznivo dejanje pa je zagroženo do osem let zaporne kazni.