Svet
2 ogledov

23. junij dan D

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po osmih letih pogovorov naj bi 23. junija Hrvaška le dočakala konec pogovorov glede vstopa v EU.

Hrvaška naj bi do 12. maja zaključila še zadnje tri točke, ki bodo omogočile zaprtje 23. poglavja v pogovorih z EU. Po pisanju Jutarnjega lista ne na Hrvaškem ne v Bruslju nihče več ne dvomi, da se bodo Hrvaška pristopna pogajanja zaključila 23. prihodnji mesec.

Za tak razplet dogodkov je po pisanju časnika najzaslužnejša hrvaška vlada, ki je vložila vse napore v izpolnitev zahtev EU. Pripomogel naj bi tudi obisk predsednika evropske komisije Joseja Manuela Barrosa. Retorika Bruslja naj bi se spremenila, saj naj bi sprevideli, da Zagreb dela vse, da bi izpolnil še zadnje pogoje.

K spreminjanju odnosa do Zagreba naj bi pripomogla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je pohvalila napredek kandidatke in v pogovoru z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom dejala, da se "veseli vstopa Hrvaške v EU".

Nemški 'da' naj bi prišel tudi v luči prihajajočih volitev v Nemčiji in Franciji. Tako Merklova kot francoski predsednik Nicolas Sarkozy naj bi si želela zaprtje vprašanja hrvaškega vstopa v EU in tako preprečila, da bi postalo del predvolilne kampanje. Francoska skrajna desnica in nemška opozicija namreč nasprotujeta širjjenju EU zaradi finančnih in političnih razlogov, kar bi lahko bilo pogubno za Zagreb, če se pred tem pogajanja ne zaključijo, zaključuje časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.