Svet
7 ogledov

2,4 km stalo 323 tisoč evrov

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Hrvaško gradbeno podjetje Viadukt je za označevanje 2,4 kilometra dolgega odseka avtoceste pri Makarski zaračunalo 323 tisoč evrov.

Hrvaško gradbeno podjetje Viadukt je za označevanje 2,4 kilometra dolgega odseka avtoceste pri Makarski zaračunalo 323 tisoč evrov, danes piše Večernji list.

To je še ena izmed afer v podjetju Hrvatske autoceste.
Gradbeno podjetje Viadukt naj bi namesto 2,4 kilometra, kolikor naj bi jih označil na izvozu Zagvzod 2 na avtocesti Split–Dubrovnik, zaračunalo 1170 kilometrov, kar je približno razdalja med Zagvozdom in Istanbulom ali Varšavo.

Sicer pa so kot redno ceno za kilometer označevanja navedli 276 evrov. Neodvisni strokovnjaki so mnenja, da je takšna cena prav tako nerealna, saj omenjena dela geodetske ekipe opravljajo za približno dva tisoč evrov za kilometer.
Toda tudi na podlagi te cene bi Viadukt dobil 66-krat manj denarja, kot so mu plačali v Hacu.

Ob soglasju za omenjeni posel pa so marca leta 2008 v Viaduktu zahtevali še 875 tisoč evrov za dodatna dela na omenjenem izvozu.
Večernji list piše, da je član uprave Haca za gradbeništvo Mario Lovrinčević 27. marca 2008 podal soglasje Viaduktu za sporna dodatna dela pri gradnji izvoza Zagvozd 2 in hkrati ni zahteval ocene glavnega inženirja, čeprav je v soglasju zapisal, da se tudi strokovnjaki strinjajo z omenjenimi vrednostmi.

Preiskovalce protikorupcijskega urada pa še posebej zanima vloga, ki naj bi jo imel Lovrinčević pri pridobivanju denarja iz Haca, ki naj bi potekalo tudi prek podjetja Skladgradnja.

Lovrinčevića leta 2009 odstavili
Lovrinčevića so iz Haca odstavili konec leta 2009 zaradi suma, da so večkrat preplačali račune Skladgradnje za barvanje predorov na avtocestah od Zagreba proti Splitu in Reki. Nato je bil tri mesece v priporu, saj so ga skupaj s še štirimi osebami sumili, da so oškodovali Hac za več kot tri milijone evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.