Svet
1482 ogledov

Saj ni res: Peking in Šanghaj spet v 'lockdown' zaradi covida

Peking, covid-19 Profimedia
V četrtek so v Šanghaju potrdili enajst okužb. Mesto ponovno uvaja policijsko uro.

Kitajski predsednik Xi Jinping pravi, da je "vztrajnost zmaga", medtem ko se strogi zajezitveni ukrepi proti covidu-19 vračajo v Šanghaj in Peking. Obe mesti sta ponovno v visoki pripravljenosti, z vnovičnimi zapiranji v Šanghaju in zaprtjem prizorišč v pekinškem okrožju Chaoyang.

V Šanghaju so mestne oblasti napovedale novo množično testiranje na koronavirus in ponovno uvedbo policijske ure, po tem ko so v četrtek odkrile enajst novih okužb. Začasno bodo zaprli in testirali prebivalce osmih okrožij, kar pomeni, da približno 15 milijonov ljudi ne bo smelo zapustiti svojih domov oz. bo njihovo gibanje v okrožjih omejeno.

Šanghajske mestne oblasti niso navedle, kakšni ukrepi bodo uvedeni v primeru pozitivnih testov. Po končanem množičnem testiranju so soseske, v katerih so bili odkriti pozitivni primeri, običajno zaprte za dlje časa. Ukrepi prihajajo en teden po sprostitvah nekaterih strogih ukrepov proti koronavirusu, ki so jih pred dvema mesecema uvedli zaradi hitrega porasta okužb v mestu, četudi zaprtje ni bilo nikoli v celoti odpravljeno. Za skupnosti, ki so veljale za visoko tvegane, so namreč še vedno veljale stroge omejitve gibanja.

Xi Jinping vztraja pri strategiji ničelne tolerance 

Kitajska je zavzela strategijo ničelne tolerance do covida-19, zaradi česar so v večjih mestih v preteklih mesecih v nasprotju s trenutnimi trendi v svetu, ki se v veliki meri vrača v normalno življenje, uvedli stroga zaprtja javnega življenja, prebivalci pa so bili podvrženi množičnim testiranjem.

Xi Jinping je ponovil zavezanost Kitajske k strategiji boja proti covidu-19 in razglasil, da je "vztrajnost zmaga". Kitajski uradni državni mediji poročajo, da je predsednik od uradnikov zahteval učinkovito usklajevanje med preprečevanjem porasta epidemije in gospodarskim ter družbenim razvojem, kot tudi "odločno premostitev težav".

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je danes poročala o 73 novih lokalnih okužbah, od tega osmih v Pekingu in enajstih v Šanghaju.

Tudi v kitajski prestolnici Peking so po več tednih zapore javnega življenja prejšnji teden pričeli s postopnim sproščanjem koronavirusnih ukrepov. Prebivalci so se v ponedeljek pričeli vračati na delo, ponovno bodo pričeli delovati restavracije ter javni promet, šole pa naj bi bile ponovno odprte 13. junija. Kljub temu se zdaj ponovno zapira pekinško okrožje, ki je znano po živahnem družbenem utripu, ljudje pa pričakujejo, da bi se lahko zaprtja ponovno začela uvajati tudi drugod.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo Kitajska letos težko dosegla svoj cilj gospodarske rasti v višini približno 5,5 odstotkov, saj množična zaprtja povzročajo zaustavitve poslovanja podjetij in prekinitve dobavnih verig. Svetovna banka napoveduje, da naj bi se drugo največje svetovno gospodarstvo letos okrepilo za 4,3 odstotka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar luckyss
    luckysss 13:23 10.junij 2022.

    Kitajcem se gre za popoln nadzor nad ljudstvom, za Covid jih B:K:....V EU in ZDA pa se bo jeseni ponovno šlo za bajne zaslužke farmacije, ki bodo "diktirale tempo"po že videnem scenariju..Tokrat s pomočjo WHO, ki bo lahko povozila zakonodajo ...prikaži več posameznih držav...Ne bo nam lahko..

  • Ender3 13:15 10.junij 2022.

    Kitajci so obsedeni z «zero covidom» v populaciji. Težko in skoraj nemogoče je, to doseči v tako gosto naseljenih mestih in področjih. Preventivni ukrepi so za to premalo.

  • PaPajapopi 13:07 10.junij 2022.

    Totalna diktatura ! ! ! Tako se kaznuje ljudstvo za vse demonstracije pred in med covid histerijo ! ! ! Tudi pri nas bi bilo podobno, če bi Kalimero zmagal .