Svet
20 ogledov

30 let po krivem v zaporu

Zapor Shutterstock
DNK-testi razkrili, da sta brata po nedolžnem sedela v zaporu od leta 1984.

Leto pred začetkom prestajanja kazni so duševno prizadeta polbrata 50-letnega Henryja McColluma in 46-letnega Leona Browna obsodili zaradi posilstva in umora takrat 11-letne deklice.

Zdaj so opravili DNK-analizo dokazov s kraja zločina in izkazalo se je, da ni bil vpleten nihče od polbratov, pač nek drug moški, ki je zaradi podobnega zločina že v zaporu. Sodnik je odredil takojšnjo izpustitev, poroča BBC.

"Ta primer je tragedija, ki je odločno vplivala ne le življenja vpletenih, pač pa tudi na pravosodni sistem v Severni Karolini,“ je dejala Brownova odvetnica, Ann Kirby.

Priznanje je napisala policija

V bližini Red Springsa so leta 1983 našli golo truplo Sabrine Buie. Obsojena sta bila takrat stara 19 in 15 let, policija ju je prijela nekaj tednov po zločinu, čeprav niso imeli nikakršnih fizičnih dokazov zoper njiju. McCollum je zločin priznal po večurnem zasliševanju brez prisotnosti odvetnika. Njegov brat pa je podpisal priznanje, ki ga je napisala policija.

Kljub temu, da je bil primer na majavih nogah, so oba obsodili na smrtno kazen. Brownu so ju kasneje znižali na doživljenjski zapor,  McCollum pa je vseh trideset let čakal na usmrtitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.