Svet
22 ogledov

30 let politike enega otroka

Porušeno ravnovesje: na Kitajskem na 100 novorojenih deklic pride 119 dečkov. (F Žurnal24 main
Danes mineva 30 let, odkar je na Kitajskem v veljavo stopila stroga politika enega otroka. Danes se država z največ prebivalci na svetu sooča s problemi staranja prebivalstva.

25. septembra 1980 je v veljavo stopila kitajska politika enega otroka. 30 let kasneje poskuša Kitajska zaradi staranja prebivalstva strogo kontrolo rojstev ublažiti. Ocenjujejo pa, da bi danes imeli 400 milijonov ljudi več, če tega ukrepa ne bi bilo.

Milejša določila zakona o nadzoru rojstev so sicer veljala za družine na podeželju, ki jim je bilo dovoljeno imeti dva otroka, če je bil prvi otrok deklica. Iz strogih ukrepov so bili izvzeti tudi pripadniki manjšin, ki predstavljajo deset odstotkov kitajskega prebivalstva.

V zadnjih letih so se omehčali
V petih provincah je zdaj parom, od katerih je eden od partnerjev edinec, dovoljeno imeti dva otroka. Enak ukrep velja tudi v Šanghaju, v naslednjih petih letih pa bi ga naj uveljavili za vso Kitajsko.

Deklic manj kot fantov
Politika stroge kontrole rojstev je na Kitajskem, ki ima 1,3 milijarde ljudi, proizvedla 90 milijonov otrok edincev, ki so pogosto razvajeni, zaradi česar se jih je oprijel vzdevek "mali cesarji". Kontrola rojstev je imela za negativno posledico tudi porušenje razmerja med dečki in deklicami. Na Kitajskem namreč na sto novorojenih deklic pride 119 dečkov.

Od sterilizacij do splavov
V 30 letih politike enega otroka se je zgodilo tudi veliko okrutnosti, med drugim prisilne sterilizacije žensk in splavi v visoki nosečnosti. "Kdor je rodil drugega otroka, je bil kaznovan, kazen pa je obsegala izključitev iz šole, znižanje plače in denarno kazen," je povedala ena od Kitajk, ki je drugo nosečnost uspešno prikrila in na skrivaj rodila s pomočjo prebivalcev svoje vasi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.