Svet
88 ogledov

30 mrtvih, 800 ranjenih v potresu v Iranu

Iran, jedrska elektrarna, Bušer Žurnal24 main
Jug Irana je danes stresel potres jakosti 6,3. Po prvih podatkih je terjal vsaj trideset življenj, na stotine ljudi je ranjenih. Na območju, kjer so se tresla tla, se nahaja doslej edina iranska jedrska elektrarna, o škodi na njej pa zaenkrat ne poročajo.

Žarišče potresa je bilo pri kraju Kaki slabih 90 kilometrov jugovzhodno od pristaniškega mesta Bušer, in sicer na globini 12 kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Doslej je sledilo še najmanj šest popotresnih sunkov, najmočnejši med njimi jakosti 5,3.

Po podatkih ameriškega seizmološkega centra je imel potres jakost 6,3 in žarišče deset kilometrov pod površjem, podatki iranskih seizmologov pa se malce razlikujejo. Tla so se sicer stresla malo pred 14. uro po srednjeevropskem času.

Poročil o poškodovani jedrski elektrarni zaenkrat ni

Na prizadeto območje, s katerim so bile med drugim pretrgane telefonske povezave, so nemudoma pohitele iskalne in reševalne ekipe. V bolnišnico v mestu Hormoj, ki je kakih 35 kilometrov oddaljeno od kraja Kaki, so doslej pripeljali najmanj 20 trupel, je ob sklicevanju na neimenovane bolnišnične vire poročala iranska državna tiskovna agencija Irna.

O morebitni škodi na 1000-megavatnem jedrskem reaktorju v Bušerju, ki ga je v Iranu gradila Rusija in je bil slovesno odprt leta 2011, medtem ne poročajo.

Tamkajšnji guverner Ferejdun Hasanvand je za državno televizijo zatrdil, da na nuklearki ni nastala prav nobena škoda, glavni inženir v Bušerju Mahmud Džafari pa je za televizijo Al Alam povedal, da ni prišlo do nobenih motenj v delovanju ali kršitev varnostnih standardov.

Iran večkrat stresajo potresi

Iran leži na več velikih tektonskih prelomnicah in je zato večkrat prizorišče potresov. Avgusta lani sta severozahod Irana stresla potresa jakosti 6,2 in 6,0, ki sta terjala več kot 300 življenj. Decembra 2011 je bilo v potresu v južnem iranskem mestu Bam ubitih 31.000 ljudi, približno četrtina tamkajšnje populacije.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 09:39 10.april 2013.

    Nimaš kaj, če drugače ne gre, pa se gredo kabalske države, USA in UK meteorološko vojskovanje s pomočjo HAARP sistemov in ostalega sranja, ki so ga skopirali in usposobili iz načrtov Nikole Tesle. En HAARP sistem je pred "kratkim" začel ...prikaži več delovati tudi v Srbiji in ravno tisto leto je na balkanu žgalo sonce sto na uro, posledično so šli kmetijski pridelki v maloro...