Svet
45 ogledov

32 ameriških držav priznava istospolne skupnosti

Istospolna poroka Shutterstock
ZDA bo priznala istospolne poroke še v šestih državah, s čimer bo število ameriških držav, ki priznavajo pravice istospolnim partnerjem, narastlo na 32. Pri nas zakon v javni obravnavi.

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je včeraj povedal, da bo ameriška vlada še v šestih državah priznala istospolne poroke in s tem izenačila pravice istospolnih partnerjev s heteroseksualnimi.

Na popisu novih držav so Aljaska, Arizona, Idaho, Severna Karolina, Zahodna Virginija in Wyoming. Najvišje ameriško sodišče je odbilo pritožbe nekaterih nižjih pravnih inštanc, ki so zahtevale prepoved izenačenja pravic istospolnim partnerjem.

Ameriško pravosodno ministrstvo je prepričano, da morajo istospolni partnerji dobiti vse pravice, ki izhajajo iz socialnih zavarovanj in ostale ugodnosti, ki jih uživajo tudi heterospolni zakonski pari.

Do leta 2013 posamezna ameriška država ni mogla priznati istospolne zakone, sklenjene v državah, ki so te uzakonile, zaradi krovnega ameriškega zakona, ki so ga v Kongresu izglasovali leta 1996. Vrhovno sodišče je ta del zakona, imenovanega Zakon o ohranitvi poroke, vendarle ukinilo.

V javni razpravi zakon tudi pri nas

V Sloveniji se istospolni partnerji medtem še vedno borijo za svoje pravice; ministrstvo je sicer prejšnji teden v javno obravnavo ponovno posredovalo predlog zakona o partnerski skupnosti. Z njim, kot navajajo na ministrstvu, si prizadevajo odpraviti razlikovanje, ki temelji na podlagi spolne usmerjenosti.

Po predlogu bi bila partnerska skupnost skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki skleneta to partnersko skupnost, z njo pa imata enake pravice, kot zakonska zveza med žensko in moškim.  Razprava je predvidena do 15. novembra. 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:20 27.oktober 2014.

    Sej je prov da se jim prizna. Bo končno enkrat konc tega stokanja kok nimajo pravic pa zganjanja senzacije okol tega. Ker drgač bo ta tema kr naprej prihajal v medije znova in znova. Tko pa naj majo pravice pa ...prikaži več je mir :) volk sit pa koza cela.

  • Pepe007 13:38 26.oktober 2014.

    Nova vlada, nova na brzino vržena ideološka kost...Še dobro, da nimamo v državi drugih problemov.