Svet
13 ogledov

33 let ječe, ker je pomagal ujeti bin Ladna

Osama bin Laden Reuters
Pakistanske oblasti so na več kot tri desetletja za zapahi obsodile zdravnika, ker naj bi Cii pomagal ujeti bin Ladna.

Kirurg Šakel Afridi je kriv izdaje, ker je pomagal ZDA ujeti Osamo bin Ladna, so odločile pakistanske sodne oblasti in ga obsodile na 33 let zapora. Pred dvema mesecema so ga odpustili z delovnega mesta, plačati pa mora še 3.500 ameriških dolarjev kazni. Po obsodbi so ga že prepeljali v zapor v Pešavarju.

Sodeloval je s Cio

Afridi je vrsto let delal kot kirurg na plemenskem območju Kiber v bližini meje z Afganistanom, kjer je veliko pripadnikov talibanov in Al Kaide. Kot je januarja potrdil ameriški obrambni minister Leon Panetta, je sodeloval tudi z ameriško obveščevalno agencijo Cio. Z zbiranjem DNK jim je pomagal pri pridobivanju informacij o delovanju bin Ladna na tem območju.

Ameriško obrambno ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost glede pakistanskega ravnanja z Afridijem. Panetta je že januarja za ameriško televizijo CBS sicer zatrdil, da Afridi ni izdal Pakistana in bi bila velika napaka, če "bi zaprli nekoga, ki je pomagal v boju proti terorizmu".

Terorističnega voditelja bin Ladna so 2. maja lani ubili ameriški specialci, ki so ga našli v skrivališču v Abotabadu nedaleč od Islamabada, kjer je nekaj let živel skoraj normalno družinsko življenje. Kmalu potem so tudi Afridija prijeli, posebna pakistanska komisija pa je oktobra lani predlagala, da bi mu morali soditi zaradi izdaje.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 22:46 23.maj 2012.

    Bo po tem še Obama sral z naši zavezniki Pakistanci v boju proti terorizmu. Gotovo je USA jastrebi, po tem dogodku, še svoje državljane ne morete več prepričati o zavezništvu Pakistana , kaj šele marionetne vlade Afganistana. Bo na to ...prikaži večto kaj dodal še Rambo Karel o potrebi pošiljanja SLO vojakov v Afganistan . Če se zmotijo in prestopijo mejo nehote , jih bodo naši " zavezniki " Pakistanci obsodili za napad na njih in jih na vojaškem sodišču obsodili na smrt!!! Pa kdo tu koga hebe banda militaristično-kapitalistična !!