Svet
49 ogledov

33-letnik na čelu najbogatejše države

Tamim EPA
Katarski emir, šejk Hamad bin Kalifa al Tani, je danes odstopil in oblast prenesel na svojega 33-letnega sina, šejka Tamima bin Hamada al Tanija.

Šejk Hamad je sinu tako predal oblast v državi, ki se je pod njegovo 18-letno vladavino razvila v politično in gospodarsko silo z več milijard investicij po celem svetu.

Hamad ima sicer težave z ledvicami, a katarski diplomati vztrajajo, da njegov odstop ni povezan z zdravjem, temveč želi, da na čelo Katarja pide mlajše vodstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Na današnji dan vas nagovarjam zato, da oznanim novico, da oblast predajam šejku Tamimu bin Hamadu al Taniju. Sinovi Katarja, upam, da sem uspel pri izpopolnjevanju svojih odgovornosti," je danes dejal šejk Hamad.

Odločitev zaznamuje pričetek "novega obdobja, v katerem bo novo vodstvo postavilo pričakovanja prihodnjih generacij med svoje prioritete," je dodal Hamad.

Šejk, ki je katarske bogate zaloge zemeljskega plina uporabil za modernizacijo države, je na oblast sicer prišel z vojaških udarom leta 1995, s katerim je strmoglavil svojega očeta, šejka Kalifo bin Hamad Al Tanija.

Njegov današnji odstop pomeni prvi prostovoljni odstop kakega monarha v arabskem svetu. Z njegovo odločitvijo pa je njegov sin postal najmlajši suveren v katerikoli državi ob Perzijskem zalivu. Ob tej priložnosti je bil današnji dan razglašen za državni praznik.

Šejk Tamim sicer ni bil prva očetova izbira. Za prestolonaslednika je bil imenovan leta 2003, potem ko se je njegov brat Jasem prestolu odpovedal. V Veliki Britaniji izobražen katarski prestolonaslednik je bil v preteklosti na nekaterih najpomembnejših gospodarskih in varnostnih položajih, trenutno pa je na čelu državnega investicijskega sklada.

Na predajo oblasti so se že odzvali v sosednji Savdski Arabiji, kjer je kralj Abdulah čestital novemu katarskemu emirju. "Srečni smo, da lahko izrazimo iskrene čestitke novemu emirju v imenu savdskega prebivalstva in vlade. Prepričani smo, da bo nadaljeval pot svojega očeta v svojih naporih pri služenju Katarju ter pri utrjevanju odnosov med državama," je dejal kralj v svojem sporočilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.