Svet
14 ogledov

366 tisoč litrov blata za zdaj zaleglo

Vrtina, BP, nafta, mehiški zaliv Žurnal24 main
Blato za zdaj zadržuje nafto v vrtini. Obama se noče veseliti prezgodaj.

Prva faza zamašitve vrtine v Mehiškem zalivu, iz katere izteka nafta že vse od aprila, je bila uspešno končana. Iz ladje na površju so v vrtino vsuli 366 tisoč litrov blata, kar za zdaj drži nafto v vrtini.

Strokovnjaki BP se zdaj odločajo, ali bodo v poškodovano vrtino nasuli še beton ali pa bo blato dovolj dobro do dokončanja rešilne vrtine, ki jo vrtajo že tri mesece.

Predsednik ZDA Barack Obama je v sredo dejal, da se bitka za zaustavitev enega najhujših izlivov nafte na svetu bliža koncu. Njegova izjava pomeni tudi strinjanje, da še ni čas, ko bi lahko razglasili končni uspeh.

Končna zmaga šele sredi avgusta
Ameriški krizni vodja, upokojeni admiral obalne straže Thad Allen, je dejal, da zmage ne bodo razglasili, dokler ne dokončajo rešilne vrtine in skozi njo ponesrečeno vrtino od spodaj napolnijo z blatom in cementom. To naj bi se predvidoma zgodilo sredi avgusta.

Nafta sicer ne izteka iz vrtine že tri tedne. Po ocenah je v morje steklo skupno do 776 milijonov litrov nafte, vendar pa naj bi se na obali in v vodi zadrževalo le še 26 odstotkov te količine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.