Svet
19 ogledov

37 tisoč € za internet na Hrvaškem

Žurnal24 main
Avstrijka je za uporabo spleta prek svojega mobilnika med počitnicami na Hrvaškem prejela račun v znesku neverjetnih 37 tisoč evrov.

Zgodbo Avstrijke, ki je za mesec dni uporabe interneta na počitnicah na Hrvaškem prejela račun v znesku 37 tisoč evrov, danes objavlja dunajski dnevnik Österreich. Bralce, ki nameravajo počitnice preživeti pri naših južnih sosedih, opozarjajo, da se ne bi tudi njim pripetilo kaj podobnega.

Glede na odločitev Evropske unije je od 1. julija v uporabi odredba, po kateri so družbe za mobilno telefonijo dolžne opozoriti svoje uporabnike, da so prekoračili dovoljeno omejitev za izmenjavo podatkov ali pa jim enostavno prekinejo zvezo.Ta odločitev velja sicer zgolj za uporabo mobilnih telefonov na prostoru Evropske unije, torej ne tudi na Hrvaškem.

Avstrijka pred potovanjem ni odjavila internet roaminga in s svojim smartphonom brezbrižno uporabljala splet ves čas počitnic. Avstrijski Mobilkom ji je pri res izredno visokem računu zamižal na eno oko in ji oprostil plačilo 15 tisoč evrov; preostanek bo morala plačati.

Pozor! Pred odhodom na počitnice preverite cenike!
Tudi naši mobilni operaterji med drugim ponujajo svojim uporabnikom pakete neomejenega dostopa do interneta, vendar pa ti paketi ne veljajo v tujini, kjer veljajo bistveno višje tarife.

Kot uporabniki smo se obrnili na številko za pomoč pri Mobitelu. Poudarili so, da paketi za neomejeno uporabo GPRS podatkov v tujini ne veljajo. Pri gostovanju je v uporabi cenik operaterja, pri katerem gostujemo. Cenik je različen (če se omejimo zgolj na Hrvaško): do 1. julija veljajo sledeče cene: pri Tele 2 za 1 MB podatkov odštejete 7,65 evra, pri VIP netu je cena za 1 MB podatkov 9,56 evra. Croation Telecom ima dve tarifi: enotna tarifa je 8,61 evra za 1 MB podatkov, na to ceno pa imajo Mobitelovi naročniki 60-odstotni popust.

S 1. julijem se bodo tarife povišale; preverite jih lahko na številkah za pomoč uporabnikom pri naših operaterjih, ali pa obiščete njihove spletne strani, kjer imajo navedene cenike.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.