Svet
31 ogledov

40 tisoč kamer nadzira mesto

V nemirih je umrlo 197 ljudi, približno 1700 pa je bilo ranjenih. (Foto: Reuters Žurnal24 main
Glavno mesto kitajske avtonomne pokrajine Xinjiang Urumqi zaradi lanskoletnih medetičnih spopadov nadzira več kot 40 tisoč kamer.

Oblasti so kamere postavile v avtobuse, podzemno železnico, šole, supermarkete in trgovske centre, saj si želijo izogniti spopadom, ki so lani pretresali mesto, ki šteje 1,8 milijona prebivalcev.

S kamerami ima policija 24 ur na dan nadzor nad javnimi kraji, saj si želijo, "da bi vse etnične skupine kvalitetno uporabljale javne storitve". Obenem si želijo, da bi Urumqi postal mirno mesto, kjer bi se prebivalci počutili varne.

Nemiri v pokrajini Xinjiang so izbruhnili petega julija lani, ko so se Ujguri v prestolnici pokrajine Urumqi odpravili na protestni shod zaradi spopadov v tovarni na jugu Kitajske, v katerih sta življenje izgubila dva Ujgura. Dva dneva kasneje so se na pohod odpravili še Hani, posredovati pa je morala policija.

Po uradnih podatkih je v nemirih umrlo 197 ljudi, približno 1700 pa je bilo ranjenih. Kitajske oblasti sicer pravijo, da je bila večina žrtev pripadnikov kitajskega večinskega prebivalstva Hani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.