Svet
17 ogledov

400 km človeške verige za neodvisnost

Človeška veriga Katalonija
1/6
Reuters
Katalonci so ob praznovanju narodnega praznika sklenili človeško verigo, dolgo kar 400 kilometrov.

Včeraj ob 17.14 si je okoli 400 tisoč Kataloncev v 86 mestih in vaseh podalo roke. 

Z verigo, poimenovano Katalonska pot proti neodvisnosti, so posnemali največji protest proti sovjetski oblasti leta 1989, ko je okoli dva milijona ljudi sklenilo roke in naredilo 600 kilometrov dolgo človeško verigo.

Verigo so sklenili na narodni praznik, s katerim se v Kataloniji spominjajo dne, ko so leta 1714 sile španskega kralja Filipa V. dokončno porazile lokalne vojaške enote.

Referendum na tankem ledu

Katalonski regionalni predsednik Artur Mas je sicer za prihodnje leto obljubil referendum o morebitni odcepitvi Katalonije od Španije. Vlada v Madridu prizadevanjem nasprotuje in napoveduje, da bo izvedbo referenduma blokirala.

Kot je v torek dejal španski zunanji minister José Manuel García-Margallo, bi bil referendum "enostranska razglasitev neodvisnosti, ki bi imela resne posledice za Španijo, pa tudi Katalonijo". Zadnja bi se po njegovih besedah morala "posloviti od Evropske unije", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mas mu je odgovoril z besedami, da je Katalonce prihodnje leto "treba povprašati o njihovi politični prihodnosti". Napovedal, je, da bo v ta namen uporabil vsa "pravna in demokratična sredstva". Današnjega zborovanja se sicer ni udeležil, saj je, kot je dejal, politični voditelj vseh prebivalcev Katalonije, tudi tistih, ki želijo ostati del Španije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.