Svet
4 ogledov

4.500 služb za Grčijo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Varčevanje. 
Grčiji bomo posodili 145 milijonov evrov – precej več, kot bomo privarčevali z ukinitvijo 4.500 služb.

Po aktualnem predlogu reševanja prezadolžene Grčije bo 16 članic evroobmočja tej državi v enem letu posodilo 30 milijard evrov. Mednarodni denarni sklad (IMF) bo posodil predvidoma deset milijard, pomoč pa naj bi bila odobrena v najkrajšem možnem času.

Slovenija pol odstotka
Od Slovenije se pričakuje, da bo prispevala slabega pol odstotka od 30 milijard evrov, kar pa preračunano še vedno znese kar 145 milijonov evrov.

Za ilustracijo: ministrstvo za javno upravo kot varčevalni ukrep predvideva zmanjšanje števila zaposlenih v javni upravi za okoli 1.500 zaposlenih na leto. Do leta 2012 bo tako kar 4.500 služb manj, predvideni prihranek pa bo tega leta 123 milijonov evrov, torej manj, kot bo znašalo posojilo Grčiji.

Za malice 40 milijonov

Ministrstvo za šolstvo pa med ukrepi za varčevanje navaja odpravo brezplačnega toplega obroka v srednji šoli. Za šolsko prehrano tako letos namenja dobrih 40 milijonov evrov in razlaga, da se “višina sredstev ne povečuje, povečuje pa se število upravičencev”. Največ razburjenja je predvideno posojilo sicer povzročilo v Nemčiji. Ta bo namreč predvidoma prispevala kar 8,4 milijarde evrov.

Pomoč predvsem evru
Za pomoč je Grčija uradno zaprosila šele v petek, dogovori o pomoči tej državi pa so postali glavna tema spomladnega zasedanja IMF in Svetovne banke v Washingtonu. Države z evrom kriza v Grčiji sicer skrbi predvsem iz stališča stabilnosti evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.