Svet
570 ogledov

500-evrski bankovec naj bi umaknili iz obtoka

Žurnal24 main
Bankovec za 500 evrov bi lahko kmalu postal zgodovina, piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Razprave na to temo v Evropski centralni banki (ECB) že potekajo, kar je v četrtek v Evropskem parlamentu potrdil tudi prvi mož ECB Mario Draghi. Z umikom bankovcev iz obtoka naj bi prispevali k boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu.

Nemci niso navdušeni

Izvršilni odbor ECB se tako že nekaj časa ukvarja z usodo večjih evrskih bankovcev, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Draghi. "Želimo iti v spremembe, a te želimo izpeljati na nadzorovan način," je pojasnil in v isti sapi dodal, da odločitve o tem vprašanju še ni.
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) medtem navaja, da obstajajo konkretni načrti za umik bankovca za 500 evrov. Odločitev o tem bo na vsak način v rokah sveta ECB kot osrednjega organa denarne politike v evrskem območju. Glavno besedo bodo tako imeli guvernerji nacionalnih centralnih bank. Predsednik nemške Bundesbank Jens Weidmann po poročanju dpa nad tem ni navdušen.

V ECB so sicer za nemški časnik zapisali, da o usodi evrskih bankovcev višjih denominacij potekajo tehnični pogovori. "Odprto je še vprašanje, kako takšno odločitev sprejeti in komunicirati na najboljši način," so dodali.

Razlog: boj proti terorizmu

Glavno vodilo pri morebitnem umiku najbolj vrednega evrskega bankovca iz obtoka je argument, da bi to prispevalo k okrepitvi boja proti terorizmu in organiziranemu kriminalu, kjer so gotovinske transakcije pogoste. S tem v zvezi se pojavljajo tudi pozivi k umiku bankovca za 200 evrov.

ilustracija 200 Evrov, Euro, bankovec, denarnica, placilo, denar, valuta, foto:  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

A mnenja glede tega še zdaleč niso enotna. Weidmann se je tako v nedavnem pogovoru za FAZ vprašal, ali bi bilo kriminalnih dejanj res manj, če bi iz obtoka umaknili petstotaka. Prav tako ni prepričan, da pri boju proti terorizmu in kriminalu bistveno pomagajo omejitve gotovinskega poslovanja. Gotovinske transakcije so v Sloveniji na primer omejene na 5000 evrov, o uvedbi te zgornje meje pa razmišljajo tudi v Nemčiji. Še strožja so določila v Italiji in Franciji.

Nasprotniki takšnih rešitev opozarjajo, da se s tem potrošnikom povzroča nevšečnosti in da so kriminalci in teroristi tako ali tako že našli tudi nove, tehnološko naprednejše oblike pretakanja denarja.

Za 300 milijard jih je 

Trenutno je sicer v obtoku okoli 614 milijonov bankovcev za 500 evrov v skupni vrednosti več kot 300 milijard evrov. S tem je ta bankovec na drugem mestu za tistim za 50 evrov. Teh je v obtoku okoli 8,4 milijarde v vrednosti 420 milijard evrov. Velik del evrskih bankovcev je sicer v obtoku zunaj območja skupne valute, predvsem v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi, kjer je evro pogosto alternativna valuta za velike transakcije.

Komentarjev 13
  • s.i.k. 14:16 06.februar 2016.

    . za ene bi prav prišel natiskan za miljon. / sploh za lop ove

  • asmas 19:52 05.februar 2016.

    malo jih je ki ga dobi pri plači.no z izjemo javne uprave,v gospodarstvu so redki,ki dobijo dva taka za 500

  • asmas 19:51 05.februar 2016.

    bistveno več so bili vredni kot pa današnji euroti