Svet
10 ogledov

500 let zapora za separatiste

Napad pripisujejo baskovski separatistični organizaciji. Žurnal24 main
Špansko protiteroristično sodišče je obsodilo 47 članov separatističnih skupin na zaporne kazni od dveh do 20 let zapora.

Špansko protiteroristično sodišče je izreklo sodbe proti članom baskovskih separatističnih organizacij, ki naj bi bili povezani z oboroženo baskovsko separatistično organizacijo Eta. Obsojeni, ki so člani različnih skupin, si prizadevajo za neodvisnost Baskije.

Tožilci so v procesu trdili, da so separatistične skupine povezane z Eto, ki ji pripisujejo odgovornost za 819 mrtvih v Španiji v minulih štirih desetletjih. Protiteroristični sodnik Baltasar Garzon, vodja preiskave, ki je privedla do procesa, je menil, da Eta ne bi mogla preživeti brez podpore teh skupin. Od 52 obtožencev jih je pet prejelo oprostilno sodbo. Sodnik je preostale obsodil na skupno 500 let zapora zaradi vodenja, članstva ali sodelovanja z Eto.

Španska vlada socialista Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera se je odločila za oster pristop do Ete, potem ko je organizacija junija preklicala 15-mesečno premirje. Mirovne pogovore z Eto pa je prekinila že potem, ko sta v eksploziji avtomobila bombe na madridskem letališču decembra 2006 umrla dva človeka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.