Svet
8 ogledov

50.000 Palestincev v Egipt

Mejni prehod je bil zaprt vse od junija lani, ko je oblast v Gazi prevzel Hamas. Žurnal24 main
Po poročanju egiptovskega zunanjega ministrstva je najmanj 50.000 Palestincev prestopilo mejo med Gazo in Egiptom.

Gaza se, kot vse kaže, spopada z veliko humanitarno krizo. Potem ko so v zid, ki razmejuje Gazo in Egipt, napravili luknje, se je najmanj 50.000 Palestincev odpravilo v Egipt po hrano in gorivo. Egiptovske varnostne sile silovitega vala niso zaustavile.

Več sto podpornikov Hamasa je že prej zahtevalo odprtje mejnega prehoda z Egiptom in prehod šestih Palestincev, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. Egiptovske varnostne sile so na to odgovorile z vodnimi topovi, nato pa še s streli. V drami na mejnem prehodu je bilo ranjenih najmanj 60 ljudi.

Prekinitev dobave električne energije
Razmere v Gazi so zaostrene, odkar je Izrael prekinil dobavo električne energije. Gaza dobi 70 odstotkov vse električne energije iz Izraela, medtem ko večino preostale energije prispeva elektrarna v Gazi, ki ji gorivo dobavlja izraelsko podjetje. V torek so Izraelci v Gazo poslali gorivo in zaloge zdravil, a to ne bo zadoščalo za daljše obdobje.

O stanju v Gazi so v torek razpravljali tudi v Varnostnem svetu. Večina članic se strinja s predsedniško izjavo, ki zahteva, naj Izrael nemudoma dokončno odpravi blokado Gaze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.