Svet
10 ogledov

5,2 milijona evrov za Slovence v Italiji

Italijanski senat je potrdil proračun za leto 2008, ki namenja slovenski manjšin Žurnal24 main
Po petnajstih letih so organizacije slovenske manjšine v Italiji le dočakale več denarja iz italijanskega proračuna.

V proračunu za leto 2008, ki ga je italijanski senat sprejel v četrtek zvečer, je tudi povišana postavka za dejavnosti slovenske manjšine v Italiji. Senat je namreč sprejel dopolnilo o povišanju postavke za 500.000 evrov. Tako bo vsota, ki jo bodo koristile organizacije slovenske manjšine in ki je bila petnajst let nespremenjena, namesto dosedanjih 4,75 milijona evrov znašala po novem 5,25 milijona evrov.

Na spremembo proračuna se je odzvala Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), ena od dveh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, ki je izrazila svoje zadovoljstvo in posebno zahvalo vladnemu podtajniku Milošu Budinu, ki si je stalno prizadeval za sprejetje dopolnila za povišanje sredstev za manjšino, kot tudi senatorju stranke Levih demokratov Carlu Pegorerju, ki je dopolnilo predstavil v senatu.

Skupen nastop in vztrajnost obeh krovnih organizacij, SKGZ in Sveta slovenskih organizacij, sta po mnenju SKGZ očitno prepričali rimske sogovornike, da si slovenska narodna skupnost v Italiji vendarle zasluži večjo pozornost in nagrado tudi za pomembno povezovalno vlogo, ki jo ima v obmejnem prostoru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.