Svet
16 ogledov

57-letnica ima nov obraz

Charla Nash pred napadom šimpanza. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Američanki Charli Nash, ki jo je leta 2009 napadel stokilogramski šimpanz, so uspešno presadili obraz. Gre za tretjo tovrstno operacijo v Združenih državah.

16. februarja 2009 je Charla odhitela na dom svoje delodajalke in prijateljice Sandre Herold v Stamfordu v Connecticutu, da bi ji pomagala spraviti domačega ljubljenčka, štirinajstletnega šimpanza Travisa, nazaj v kletko. Toda opica je gostjo, ki jo je poznala, saj jo je ta v odsotnosti lastnice večkrat hranila, napadla. Ko je prispela policija, je našla Charlo v grozljivem stanju: šimpanz ji je polomil večino obraznih kosti in ji odtrgal nos, ustnice, oči, dlani ter velik del lasišča. Njen obraz je bil po številnih operacijah neprepoznavna gmota, v katero so zdravniki naredili luknjo, da lahko uživa tekočo hrano po slamici, diha pa skozi odprtino v sapniku.

"Charla nam ne predstavlja ženske, ki jo je iznakazil šimpanz. Predstavlja pogumno žensko in neverjetno močno osebo, ki je našo skupino navdihnila, da so za obnovitev njene kakovosti življenja uporabili vse svoje strokovno znanje,"
je za Reuters povedal vodja kirurgov Bohdan Pomahac.

Pri rekonstrukciji obraza 57-letnice je v preteklem mesecu sodelovalo več kot 30 psihologov, zdravniških sester, anesteziologov in kirurgov. V več kot 20 ur trajajoči operaciji so strokovnjaki Nashevi presadili nos, lica, obrazne mišice in kožo, obnovili so ji tudi obrazne živce. V okviru operacije je od anonimnega darovalca prejela zobe in žrelo. Delo zdravnikov je zapletla dvojna presaditev dlani.

57-letnica ima nov obraz | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nesrečen zaplet pri presaditvi dlani
Predstavniki bostonske bolnišnice so povedali, da je bila dvojna presaditev dlani uspešna, vendar pa je po operaciji zaradi pljučnice prišlo do komplikacij, zato so morali dlani odstraniti. Nasheva lahko trenutno na roki uporablja le palec, ki je v napadu opice ostal nepoškodovan. Zdravniki zapletom navkljub ostajajo optimistični in pravijo, da bo operacija opravljena takoj, ko se najde ustrezni darovalec.

Pomahac je dejal, da se bo 57-letnici sčasoma obnovil občutek za voh, po nekaj mesecih pa bi lahko na obrazu tudi že občutila dotik. Njen glas bi moral biti bolj jasen že v naslednjih nekaj dneh. Kmalu se bo Charla lahko smejala, izražala čustva in jedla povsem normalno. Njen brat Steve Nash je dejal, da se po dveh letih tekoče hrane že veseli ugriza v hot dog in najljubšo pico.

Polno družabno življenje
Nasheva je vse do danes čez obraz nosila tančico, vendar po njenih besedah bolj zaradi drugih kot zaradi sebe, ker ne želi strašiti svoje okolice. Zaradi iznakaženosti se ni upala udeležiti niti hčerkine podelitve diplome. Zdravniki so si zdaj enotni, da bo v prihodnje lahko uživala polnejše družabno življenje.

Omenjena presaditev obraza je bila že tretji tovrstni poseg v Ameriki. Harvardska medicinska fakulteta je na začetku leta uspešno izvedla dve presaditvi. 26-letni Dallas Wiens je bil prvi Američan, ki je doživel popolno presaditev obraza, prva operacija na svetu pa je bila uspešno izvedena leta 2010 v Španiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.