Svet
49 ogledov

5G bo spremenil razumevanje zdravja ljudi

Operacija
1/3
Po napovedih analitikov je v naslednjih nekaj letih pričakovati, da bo tehnologija 5G spremenila način uporabe interneta in vsakdanje življenje. Ne samo to, spremenila bo tudi marsikatero, še tako tradicionalno, industrijo in izboljšala storitve. Med temi je tudi zdravstvo, ki se s tehnološkimi inovacijami že digitalizira, zdaj pa je na vrsti še bolj pametno zdravstvo.

Tehnologija 5G bo omogočila mobilne diagnoze in operacije na daljavo ter povečala učinkovitost upravljanja v bolnišnicah. V kombinaciji z računalništvom v oblaku, Big Data, umetno inteligenco (AI), senzorji in blockchainom bo 5G spodbudil nadgradnje in preobrazbe v medicinskih informacijskih sistemih in oddaljenih medicinskih platformah ter nove metode diagnostike. S 5G se bo spremenilo razumevanje zdravja ljudi, način zdravljenja in razširil dostop do oskrbe in strokovnjakov, saj bo zaradi možnosti zdravljenja na daljavo to dostopno širšemu krogu ljudi, predvsem iz oddaljenejših in manj dostopnih območij.

Popolnejša zdravstvena slika

Inovacije na področju medicinskih naprav in aplikacij uporabnikom že zdaj omogočajo večji pregled nad svojim zdravjem kar v udobju svojega doma. Še posebno dobrodošli pa so za tiste, ki potrebujejo redno, natančno spremljanje kazalnikov zdravja. Senzorji, ki so vgrajeni v te naprave, od zapestnih ur, nakita, obližev do pametnih majic, zbirajo celo vrsto podatkov o zdravstvenem stanju posameznika, od srčnega utripa do ravni sladkorja v krvi, in bodo v prihodnje še izpopolnjeni. Vse te podatke pacienti lahko posredujejo tudi v analizo različnim medicinskim in zdravstvenim delavcem. Kombinacija številnih pacientovih IoMT (internet medicinskih stvari) naprav in senzorjev namreč pomaga zdravnikom zagotoviti popolnejšo zdravstveno sliko za svoje paciente, kar vodi v prilagojen program zdravljenja.

Operacija  | Avtor: Profimedias Profimedias
S pomočjo omrežja 5G, ki ni samo hitrejše od trenutno delujočega 4G, temveč je sposobno povezati tudi veliko več naprav in prenesti večje količine podatkov z manj zakasnitve. Specialistični pregledi s pomočjo EKG, CT, MRI in drugih testov namreč dnevno ustvarjajo velike količine podatkov, ki pa bodo prek omrežja 5G preneseni v realnem času in bosta tako diagnostika in zdravljenje lahko tudi hitrejša. Poleg tega pa bodo specialistične diagnoze dostopne kjerkoli in kadarkoli.

Z AI še boljša oskrba

Ne samo, da bo 5G z uporabo strojnega učenja in AI odprla nove možnosti za nego bolnikov. V nekaterih zdravstvenih dejavnostih po svetu namreč že uporabljati umetno inteligenco kot pomoč za določanje možnih diagnoz in odločanje o najboljšem načrtu zdravljenja za določene pacienta. Poleg tega lahko AI pomaga predvideti, za katere bolnike je večja verjetnost, da bodo imeli post operativne zaplete, in tako zdravstvenim sistemom omogočajo zgodnje intervencije, kadar je to potrebno. To pa prihrani tudi denar.

5G omrežja z nizko zakasnitvijo odpirajo tudi vrata t. im. digitalnih terapevtov, kjer se terapije izvajajo doma s pomočjo virtualne resničnosti (VR), obogatene resničnosti (AR) in mešane resničnosti. Tako podjetje Intel skuša zagotoviti terapijo s pomočjo VR za otroke z avtizmom, raziskave pa so že pokazale, da lahko VR pomaga bolnikom, ki se spopadajo z duševnim zdravjem in zlorabo substanc. Raziskovalci z univerze v Houstonu so preučili, kako lahko virtualna resničnost pomaga tistim, ki trpijo zaradi težav z zlorabo alkohola, tako da jih postavi v situacije, ko lahko digitalno zavrnejo pijačo v okolju z majhnim tveganjem.

S prehodom na omrežja 5G lahko torej zdravstvene organizacije uporabljajo orodja AI, ki jih potrebujejo za zagotavljanje najboljše možne zdravstvene oskrbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.